Conidiobolus osmodes drechsler (Arcylistaceae:Entomophthorales) zigosporlarının çimlenmesine pre-inkübasyon ve inkübasyon şartlarının etkisi
Effects of certain pre-incubation and incubation conditions on the zygospore germination of Conidiobolus osmodes drechsler (Arcylistaceae:Entomophthorales)
  1. Tez No: 213672
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ADİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUBİLAY ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Etomopatojen fungus, mikrobiyal mücadele, zigospor çimlenmesi, çevre sartları, Entomopathogenic fungi, microbial control, zygospor germination, environmental conditions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Entomopatojen funguslar içerisinde Entomophthorales takımına ait türler dogal böcek populasyonları üzerinde bir baskı unsuru olarak sıklıkla etkinlik göstermektedir. Mikrobiyal mücadele uygulamalarındaki kullanımlarını sınırlayan faktörlerden birisi pratikte kullanılabilecek olumsuz sartlara dayanıklı spor formu olan dinlenme sporlarının çimlenmeleri için gerekli kosulların tam olarak bilinmemesidir. Bu çalısmada, bu fungus grubu içerisinde yer alan Conidiobolus osmodes Drechsler'in zigosporlarının çimlenmesine bazı inkübasyon ve pre-inkübasyon sartlarının etkileri kontrollü sartlarda arastırılmıstır. Tüm denemeler tesadüf parselleri deneme düzenine uygun ve üç tekerrürlü olarak yürütülmüs olup çimlendirme için saf su agar ortamı kullanılmıstır. Çalısma sonuçlarına göre; (1) ortam sıcaklıgının çimlenme üzerinde önemli bir faktör oldugu ve test edilen sıcaklıklar içerisinde 16 oC'nin günde % 3.14 spor çimlenme hızı ile en uygun oldugu, (2) çimlenme ortamında bulunan agar miktarının çimlenmeyi etkiledigi ve 46 günde %99.00 çimlenme ile % 1.5 agar miktarının uygun oldugu, (3) sürekli ısıklanma ortamında zigospor çimlenme oranının %11.33 oranına düstügü, (4) çimlenme için vernalizasyona ihtiyaç bulunmadıgı, vernalizasyon süresinin uzaması halinde (5 hafta) sporların deaktive oldugu, (5) yaslı zigosporların ve inkübasyon öncesi kurutulan zigosporların çimlenme hızlarının daha yüksek ancak çimlenme sürelerinin daha uzun oldugu, (6) sitrik asit, oxalik asit, etil alkol ve Tween 80'in düsük miktarlarının bile çimlenme üzerinde olumsuz etki yarattıgı bulunmustur. Bu sonuçların Entomophthorales takımı ve en azından Conidiobolus cinsi içerisinde ne kadar geçerli olduguna yönelik çalısmalara gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Amongst entomopathogenic fungi, entomophthoralean species are commonly effective on natural insect populations as a suppressing factor. One of limiting factors on their use in microbial control practices is insufficient knowledge of the conditions required for germination of their resting spores, the spores resistant to unfavorable conditions. In this study, effects of certain incubation and pre-incubation conditions on germination of Conidiobolus osmodes Drechsler zygospores were investigated in controlled conditions. All experiments were conducted according to complete randomized experimental design with three replications. Distilled water agar was used for germinating the spores. According to the results it is found that; (1) ambient temperature is an important factor on germination and amongst the tested temperatures, 16 oC is the most suitable with the germination rate of 3.14 % per day, (2) the amount of agar in the medium used for germination affects the germination and the best medium including 1.5 % agar supports 99.00 % germination within 46 days, (3) zygospore germination is reduced to 11.33 % under continues light conditions, (4) vernalisation is not required for germination and when it is prolonged (5 weeks) the spores are deactivated, (5) germination rate of older zygospores and those dried prior to incubation is higher but time required for their germination is longer, (6) even low amount of citric acid, oxalic acid, ethyl alcohol and Tween 80 has negative effect on germination. Further studies are required to understand the extend of validity of these results amongst species in Entomophthorales, especially those in the genus Conidiobolus.