Kahramanmaraş ve Osmaniye orman işletmelerinde halkla ilişkileri etkileyen faktörler ve bunların değerlendirilmesi
The factors of affecting the public relations in the regions of Kahramanmaraş and Osmaniye forest undertakings
- Tez No: 213681
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Devlet Orman sletmeleri, Halkla liskiler, Ormancılık, Orman Köylüsü, Sürdürülebilir Orman sletmeciligi, Orman Sertifikasyonu, ToplumOrmancılıgı, State Forest Enterprise, Public Relation, Forestry, Forest Villagers, Sustainable Forest Management, Community Forestry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde halkın inanmadıgı, desteklemedigi isleri gerçeklestirmek kolayolmamaktadır. Bu nedenle gerek kamu gerekse özel sektör kurulusları hedef kitlesiolan halkın güven ve destegini saglayabilmek için çaba göstermektedirler. Ülkemizormanlarının isletimine iliskin faaliyetleri gerçeklestiren devlet orman isletmeleri,sektörde halkla en yakın iliskide olan birim olmaktadır.Halkın güven ve desteginin saglanmasına yönelik yapılan çalısmaların tümüolarak açıklanan halkla iliskiler kavramı, günümüzde mal ya da hizmet üretenkurulusların basarılı olmasında çok önemli islevlere sahiptir. Bir ülkenin dogal,kültürel ve rekreasyonel kaynaklarının korundugu yer olan milli parklar, ilgiliörgütlerin hatta Bakanlıgın vitrini ve önemli bir halkla iliskiler aracı durumundadır.Ülkemizdeki ormancılık örgütü etkinliklerinden olan milli park çalısmaları, çok ciddive planlı bir halkla iliskiler destegi gerektiren faaliyetlerin basında gelmektedir.Kaldı ki günümüzde gelisen kamuoyu bilinci ve artan ilgi gurupları toplum adınabilgi talep etmekte ve/veya uygulamaları etkilemektedirler.Orman köylülerinin kalkındırılması sorunu 1982 Anayasası'nın 170.maddesinde de yer alan ülkemiz ormancılık politikasının iki temel amacından biridir.Orman köylülerinin kalkındırılması çabaları uzun bir geçmise dayanmakta olup, buamaçla ORKÖY (Orman ve Köy liskileri) adlı bir genel müdürlük de kurularakorman köylülerini kalkındırma çabalarına yardımcı olunmak istenmistir. Ancakbugüne kadar orman köylülerinin kalkındırılmasını amaçlayan politika veörgütlenmelerin istenen sonuçları vermedigi de ilgili herkes tarafından kabuledilmektedir.Orman köylüsünün problemlerine çare bulmak, onları sosyo-ekonomikyönden kalkındırmak, Türk Ormancılıgının en önemli hedeflerinden biri olmalıdır.Bu amaçla orman-halk iliskilerini süratle iyilestirecek yeni modeller gelistirilmeli veyapılacak çalısmalara orman köylüsünün katılımı temin edilmelidir. Günümüzdekabul edilmektedir ki, halkın genel kabulünü görmeyen ve halk tarafındandesteklenmeyen çalısmaların basarı sansı son derece azdır.Türkiye de Orman isletmeleri, Devlet Ormancılıgı'ndan ?ToplumOrmancılıgı?na geçis yapmayı denemelidir. Toplum ormancılıgının hareket noktası,köylüleri, kendi öncelikli sorunlarını tanımlama ve bu sorunlardan bazılarına uygunçözümler bulma sürecine katmaktadır. Köylülerin sorunları ve bu sorunların olasıçözümleri, köylülere danısılmaksızın, önceden tahmin edilemez.
Özet (Çeviri)
Today, it is not easy to implement the operations which people do not believeand support. Therefore, both public and private sector organizations are striving togain the reliance and confidence of their target groups. State Forest Enterpriseswhich fulfill forest management activities in the forestry sector are the units in closerelation with society in the Turkish forestry sector.In present, public relation concept described as overall of operations done forproviding the confidence and support of the society, has very important functions inthe success of institutions producing goods and services. National Parks, which arethe place which cultural and recreational resources of a country are protected, areshowcase and very important public relation unit of the Ministry. A National Parkoperation which is one of the forestry activities in Turkey needs well-planned publicrelation assistance. Moreover, public awareness and increased interest groupsdemand information and/or affect the applications on behalf of the society.Development issue of forest villagers is one of two main objectives of Turkishforestry policies placed in the article 170 of 1982 Turkish Republic Constitution. Theefforts to develop the forest villagers have a long past and for this purpose, a generaldirectorate called as General Directorate of Forest ? Village Relations was founded.However, everyone interested in this issue has also accepted that the policies andorganizations aiming to develop the forest villagers have not given expected results sofar.To find a solution for the problems of forest villagers and develop themregarding the socio-economic aspects should be one of most important objectives ofTurkish forestry. With this purpose, new models for improving the forest- villagerelations rapidly should be developed and the participation of forest villagers to theactivities should be provided. Today, it should be accepted that the success chance ofactivities unsupported and unaccepted by the society is extremely low.Forest Enterprises in Turkey should try to pass from Sate Forestry toCommunity based Forestry. One of the main prerequisites of community forestry isthe participation of forest villagers to the process of defining their problems andseeking solutions for these problems.