Adana-Sarıçam Orman İşletme Şefliği'ndeki Halep çamı (Pinus halepensis mill.) meşcerelerinde kuruluş özellikleri ve silvikültürel öneriler
Structural attributes of Aleppo pine (Pinus halepensis mill.) stands in Sarıçam Forest Subdistrict Headquarters, Adana and silvicultural recommendations
- Tez No: 213682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT DERYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Halep Çamı, Mescere Kurulusu, Silvikültürel slemler, Aleppo Pine, Stand Structure, Silvicultural Treatments
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalısmada, Adana-Sarıçam Orman sletme Sefligi'ndeki Halep çamı (Pinus halepensis Mill.) mescerelerinin kurulus özellikleri arastırılarak, bu mescerelerin arzu edilen kuruluslara ulasabilmesi için uygulanabilecek silvikültürel islemler degerlendirilmistir. Mescere kuruluslarını ortaya koyabilmek amacıyla, Halep çamı mescerelerinden 6 adet örnek alan seçilmis ve bu örnek alanlara ait tepe projeksiyonları alınarak mescere profilleri çizilmistir. Ayrıca, türün dogal gençlesmesi ve dogal gençlesmenin ekolojik kosullarına yönelik gözlem ve tespitlerde bulunulmustur. Yöredeki Halep çamı mescereleri genellikle saf, aynı yaslı ve tek tabakalı bir kurulusa sahiptir. Mescereler direklik çagında olup, gevsek veya ısıklı kapalılık söz konusudur. Gövde kaliteleri nispeten düsüktür. Arastırma alanındaki mescere kurulusları arzu edilen kuruluslardan biraz uzak olup, bu kurulusların olusmasında özellikle usulsüz kesimler, otlatmacılık ve bakım çalısmalarının yetersizligi önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde varlıgı sınırlı olan bu türün yöredeki yayılıs alanları koruma altına alınmalı; ayrıca, mevcut mescere kurulusları isletme amacına uygun bir sekilde düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, structural attributes of Aleppo pine (Pinus halepensis Mill.) stands in Sarıçam Forest Subdistrict Headquarters, Adana were investigated, and silvicultural treatments to be applied to obtain goal structures of these stands were evaluated. Six sample plots were selected from Aleppo pine stands to determine the stand structures, and crown projections were taken and stand profiles were drawn for these sample plots. In addition, observations and determinations relating to natural regeneration of the species and ecological conditions of natural regeneration were made. Aleppo pine stands in the region had generally a pure, even-aged and onestoried structure. The stands were in pole stage and had loose or lightened closure. Stem quality was relatively low. The stand structures in the study area were little far from the goal structures. Especially illegal cuttings, grazing and insufficient tending activities have been played an important role on occurring of these structures. The distribution areas of this species, of which existence is limited in Turkey, in the region should be protected, and the existing stands structures should be arranged in a way suitable management objective.