Buğday sonrası ikinci ürün pamuk (G. hirsutum L. ) üretiminde ekim sıklığının verim ve lif teknolojik özelliklere etkisi
The effect of plant density on yield and lint technological traits on cotton production after wheat
  1. Tez No: 213684
  2. Yazar: MUZAFFER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Ekim sıklığı, Çeşit, Verim, İkinci ürün, Cotton, Plant density, Cultivar, Yield, Second crop
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, buğday sonrası ikinci ürün olarak ekilen bazı pamuk çeşitlerinin, farklı ekim sıklığındaki verim, verim unsurları ve lif teknolojik özelliklerini belirlemek amacıyla, 2006 yılında Kahramanmaraş koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada 11 pamuk çeşidi (Albania 6172, Aktaş?3, Beli İzvor-432, Azerbaycan-3038, Delta Opal, ST-468, DP-388, DP-5111, Golden West, ST-453 ve Maraş-92) ve iki farklı ekim sıklığı (normal veya geleneksel sıra = 70x20 cm; dar sıra = 35x20 cm) kullanılmıştır. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulan çalışmada, ekim sıklıkları ana parsellere, çeşitler ise alt parsellere yerleştirilmiştir. Çalışmada, çiçeklenme gün sayısı, koza açma gün sayısı, ilk el kütlü oranı, bitki boyu, odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitkide koza sayısı, koza kütlü ağırlığı, kozada mot sayısı, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, bitkide açmamış koza sayısı ve kütlü pamuk verimi ile bazı lif teknolojik özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda çeşitler arasında koza kütlü ağırlığı, lif uzunluğu ve inceliği dışında incelenen diğer özellikler yönünden önemli farklılıkların olduğu; ilk çiçek açma gün sayısı, bitkide koza sayısı, koza kütlü ağırlığı, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif inceliği, lif üniformitesi ve kısa lif oranının dar sıra ekim yönteminden (35x20 cm) etkilenmediği, en yüksek kütlü pamuk veriminin Aktaş?3 çeşidinde (218 kg/da) dar sıra ekiminden alındığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine yield, yield components and fiber technological properties of some cotton varieties sown after wheat production with different row distances at Kahramanmaras conditions in 2006. Eleven cotton varieties (Albania 6172, Aktaş-3, Beli İzvor-432, Azerbaycan-3038, Delta Opal, ST-468, DP-388, DP-5111, Golden West, ST-453 and Maraş-92) and two different (normal or conventional row distance = 70x20 cm, narrow row = 35x20 cm) were used. The experiment was designed as a split-plot with three replication in which sowing densities were the main plots and cotton cultivars were sub plots. In the study first flower and first boll opening interval, first harvest ratio, plant height, number of sympodial branches, number of matured and un matured bolls per plant, seed cotton weight per boll, number of motes per boll, ginning turnout, 100 seed weight, seed cotton yield, fiber length, fiber fineness, fiber strength, fiber uniformity and short fiber ratio were investigated. There were significant differences among the cultivars with regard to seed cotton weight per boll, fiber length and fineness. The effects of narrow row sowing (35x20cm) on first flower opening, number of matured bolls per plant, seed cotton weight per boll, ginning turnout, fiber length, micronaire, uniformity and short fiber ratio were not significant. The Aktaş-3 cotton variety gave the highest seed cotton yield (218 kg/da) in narrow row sowing.