Kahramanmaraş koşullarında farklı miktarlarda ve zamanlarda uygulanan azotun aspir(Carthamus tinctorius L.)'de tohum verimi,verim unsurları, yağ oranı ve tohumun makro-mikro element içeriğine etkisi
Investigate the effects of different nitrogen levels on the seed yield, some yield components, oil ratio, content of macro-micro elements of in safflower (Charthamus tinctorius L.)
  1. Tez No: 213685
  2. Yazar: HATİCE ŞAŞTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir(Carthamus tinctorius L.), azot(N), yağ verimi, makro ve mikro element, Safflower (Carthamus tinctorius L.), nitrogen, oil yield, elements of macro-micro
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
u çalışma farklı miktarlarda ve dönemlerde uygulanan azotun Dincer aspir çeşidinde tohum verimi, verim unsurları, yağ oranı ve tohumun makro-mikro element içeriğine etkisini belirlemek amacıyla 2005 yılında Kahramanmaraş koşullarında yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülen bu çalışmada 11 farklı konu (6 kg/da N tamamı ekimle birlikte, 6 kg/da N tamamı rozet döneminde, 6 kg/da N yarısı ekimle, diğer yarısı rozet döneminde, 6 kg/da N yarısı ekimle, diğer yarısı sap uzama döneminde,6 kg/da N yarısı ekimle, diğer yarısı tam dallanma döneminde, 12 kg/da N tamamı ekimle birlikte, 12 kg/da N tamamı rozet döneminde, 12 kg/da N yarısı ekimle, diğer yarısı rozet döneminde, 12 kg/da N yarısı ekimle, diğer yarısı sap uzama döneminde, 12 kg/da N yarısı ekimle, diğer yarısı tam dallanma döneminde, kontrol) uygulanmıştır. Çalışmada bitki boyu (cm), birincil dal sayısı (adet), bitki başına tabla sayısı (adet), tabla başına tohum sayısı (adet), bitki başına tohum verimi (g), bin tohum ağırlığı(g), dekara tohum verimi (kg/da), kabuk oranı (%), yağ oranı (%), yağ verimi (kg/da), çiçek verimi (kg/da) ve tohumun makro- mikro element içeriği incelenmiştir. Çalışma sonucunda uygulamaların bitki boyu, birincil dal sayısı, bitki başına tabla sayısı, bitki başına tohum sayısı, bitki başına tohum verimi, dekara tohum verimi, ham yağ verimi, çiçek verimi ve tohumun Fe, Zn ve Cu içeriği üzerine etkilerinin önemli, bin tohum ağırlığı, kabuk oranı ve yağ oranı üzerine etkisinin önemli olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of different nitrogen levels on the seed yield, yield components, the rate of oil and content of macro-micro elements of seeds of Dincer safflower cultivar. The study was conducted at randomized complete block design with three replication under Kahramanmaras conditions in 2005. In the study, 11 different applications (6 kg/da N with sowing, 6 kg/da N in term of rosette, half of 6 kg/da N with sowing other half part in term of rosette, half of 6 kg/da N with sowing other half part in term of stem extension, half of 6 kg/da N with sowing other half part in term of full branching, 12 kg/da N with sowing, 12 kg/da N in term of rosette, half of 12 kg/da N with sowing other half part in term of rosette, half of 12 kg/da N with sowing other half part in term of stem elongation, half of 12 kg/da N with sowing other half part in term of full branching, control) were treated. In this study, plant height, number of primary branches, number of heads per plant, number of seeds per head, seed yield per plant, 1000 seed weight, seed yield per decare, husk ratio, oil ratio, oil yield, flower yield and content of macro-micro elements of seed were investigated. According to the results of this research, the effects of applications on plant height, number of primary branches, number of heads per plant, number of seeds per head, seed yield per plant, seed and oil yield per decare, flower yield and content of Fe, Zn and Cu of seed were significant, while the effects of applications on 1000 seed weight, husk ratio and oil ratio were not significant.