FeXZn1-x ince filmlerinde şiddet oranının ölçülmesi
Measurements of Kß/K? x-ray intensity ratios for FeXZn1-x thin films
  1. Tez No: 213683
  2. Yazar: HAMDİ BÜTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-Isını, siddet oranı, XRF, XRD, ince film, alasım, elektrokimyasal depolama
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalısmada, elektrokimyasal depolama yöntemiyle, demir oranı artırılarak FexZn1-x (x= 22.3, 30.77 ve 38.89) ince filmleri yapıldı. Elde edilen ince filmlerin K/K X-ısını siddet oranları, XRD ve sıcaklık özdirenç iliskisi deneysel olarak ölçüldü. Filmlerin içerisindeki Fe ve Zn oranları atomik sogurma spektrofotometresi ile tayin edildi. Ayrıca FexZn1-x ince filmlerinde ölçülen K/K X-ısını siddet oranlarının degerlerini karsılastırabilmek için, Fe ve ZnO´nun K/K X-ısını siddet oranlarının degerleri de deneysel olarak ölçüldü. Numuneleri uyarmak için 50 mCi siddetinde ve 59.5 keV enerjili 241Am radyoizotop kaynagı kullanıldı. Bulunan sonuçlar diger deneysel ve teorik sonuçlarıyla karsılastırmalı olarak tablo halinde verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, FexZn1-x (x = 22.3, 30.77 and 38.89) this films were obtained by using electrochemical deposition. For obtained films K/K X-ray intensity ratios, Xray diffraction (XRD) and resistivity-temperature relations were measured experimentally. Fe and Zn ratios in the films were measured by atomic absorption spectrometer. Besides, in order to compare the measured X-ray intensity ratios of FexZn1-x thin films K/K X-ray intensity ratios of Fe and ZnO were also measured experimentally. 50 mCi, 59.5 keV g-rays emitted from 241Am radioisotope source were used so as to excite the samples. Furthermore, K x-rays emitted from samples were measured by means of a high-resolution ultra-LeGe detector (FWHM, it is 150 eV at 5.9 keV). The obtained results were presented in the tables and compared the other theoretical and experimental results. Key Words; X-ray, intensity ratio, XRF, XRD, thin film, alloy, electro chemical deposition