Si(001)yüzeyinin atomik ve elektronik yapısı
Atomic and electronic structure of the Si(001) surface
- Tez No: 213695
- Danışmanlar: PROF. DR. BORA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atomik yapı, elektronik bant yapısı, yüzey yeniden yapılanması, ab ? initio hesaplamaları, teorik modelleme, Atomic structure, electronic band structure, surface reconstruction, ab ? initio calculations, theoretical modelling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalısmasında, Si (001) yüzeyinin atomik ve elektronik özellikleri ab ? initio yogunluk fonksiyoneli hesapları ile incelenmistir. lk olarak temiz silisyum yüzeyine ait sonuçları verdik. Daha sonra Si (001) yüzeyine 0.5 ML, 1 ML ve 2 ML olacak sekilde adsorplanmıs S atomu ile 0.5 ML ve 1 ML olacak sekilde adsorplanmıs Ge atomu çalısılmıstır. Son olarak, Ge kaplamalardan kararlı bulunan yapılara H atomu eklendiginde olusan yeni durumlar incelenmistir. Bu islemin, yüzeylerin özelliklerini ne yönde etkiledigi tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the atomic and electronic properties of Si (001) surface have been investigated by ab ? initio density functional calculations. We have first given the results for a clean silicon surface. Then, an adsorbed S atom on Si (001) surface for 0.5 monolayer (ML), 1 ML and 2 ML were studied, while an adsorbed Ge atom has been studied for 0.5 ML and 1 ML. Finally, the new composed cases have been studied when H atom has been added to the surfaces of Ge coverages which were found as stable. It has then been discussed how this processing has affected the properties of surfaces.