Bilgisayarlı tek foton emisyonlu sistemlerde MTF ve DQE bulunması
Finding MTF and DQE in single photon emission systems
- Tez No: 213694
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Tıp, SPECT, MTF, NPS, LSF
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Organ fonksiyonlarını görüntülemede kullanılan Gama Kamera ve özellikle de Bilgisayarlı Tek Foton Emisyonlu Tomografisi (SPECT - Single Photon Emission Computed Tomography) cihazları büyük önem taşımaktadır. Bu sistemlerin en büyük problemi gürültüdür. Sistemin görüntü kalitesi görsel ve sayısal olmak üzere iki şekilde değerlendirilir. Görsel değerlendirme görüntüyü değerlendiren kişiye bağlı olduğundan güvenilir değildir. Bu sebeple ayırma gücünün sayısal değerlendirmesi için modülasyon transfer fonksiyonu (MTF - Modulation Transfer Function), gürültünün sayısal değerlendirmesi için ise gürültü dağılım spektrumu (NPS ? Noise Power Spectrum) parametreleri kullanılmaktadır. Çalışmamın amacı, ayırma gücünü ve gürültüyü frekans ve uzaysal ortamda hesaplamaktır. Hesaplamalar ayırma gücünü etkileyen faktörlerle (farklı matris boyutlarında, farklı kaynak-detektör mesafelerinde, kaynak ve detektör arasına farklı kalınlıklarda saçıcı konduğunda) ve gürültüyü etkileyen faktörlerle (farklı matris boyutlarında, farklı filtreler uygulayarak ve farklı sayımlarda) hem planar hem de tomografik görüntüler üzerinden yapılmıştır. 2007, 76 sayfa
Özet (Çeviri)
Gamma Camera and especially SPECT (single Photon Emission Computed Tomography) machines that are used to display the organ functions have important role in imaging systems. Noise is the biggest problem for these systems. System?s image quality and spatial resolution evaluated in two ways ? visual and numeric. Visual evaluation depends on the person who evaluate. So it is not reliable. Because of that for spatial resolution?s numeric appreciation modulation transfer function (MTF), for noise noise power spectrum (NPS) are used. My work?s aim is to calculate the resolution and noise in spatial and frequency domain. The calculations were made with the factors which affect resolution (different matrix, different source- detector distance, different scatter thicknesses between source and detector) and affect the noise (different matrix, different filters and different counts) in both tomographic and planar studies. 2007, 76 pages Key Words : Nuclear Medicine, SPECT, MTF, NPS, LSF