Okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarının incelenmesi
The analizing of prospective early childhood education teachers attitudes towards their profession
  1. Tez No: 213740
  2. Yazar: BURÇİN AYSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, öğretmenlik mesleği, tutum, Preservice period, teaching profession, attitude
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine karşı tutumları incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Ankara ilinde bulunan Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin Eğitim Fakültelerinin İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dallarında öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemine ise bu anabilim dallarının üçüncü ve dördüncü sınıfa devam eden ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 214 bayan öğretmen adayı alınmıştır. Araştırmada ?Genel Bilgi Formu? ve Özgür (1994) tarafından geliştirilen ?Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının okudukları anabilim dalını tercih etme nedenlerinin, okudukları anabilim dalından memnun olma durumlarının, eğitim derslerinin gerekliliğine inanmalarının, KPSS yapılmazsa öğretmenlik yapıp yapmayacaklarının Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutum Ölçeği'nden aldıkları puanlarda farklılığa neden olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının bulundukları sınıf düzeyinin, yaşlarının, mezun oldukları lise türünün, anne babalarının öğrenim düzeylerinin, ailede öğretmen ya da bu meslekten emekli olan birinin olma durumunun, okudukları anabilim dalını tercih etme sıralarının, KPSS'ye girmeyi düşünüp düşünmemelerinin, özel okulda çalışmayı düşünüp düşünmemelerinin, lisans üstü eğitim yapmayı isteyip istememelerinin Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutum Ölçeği'nden alınan puanlarda herhangi bir farklılığa neden olmadığı saptanmıştır. 2007, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
This study analyzes prospective early childhood teachers? attitudes towards their teaching profession. The total field under survey of this study comprises the prospective preservice teachers studying in the department of Early Childhood Education in Ankara University, Gazi University, Hacettepe University, Middle East Technical University in the province Ankara. 214 prospective female teachers from these departments studying at the third and fourth grades have voluntarily participated in the sample of this research. ?General Data Form? and ?Attitudes Towards Teaching Profession Scale? designed by Özgür (1994) was used in the research. The assesment of data was completed by One-way ANOVA and Tukey Test. Analysis of the data revealed that prospective teachers? reasons for studying in their department, their belief in the necessity of educational courses, the appreciation of studying in this department and whether KPSS influences their preference for teaching profession created differences in their scores on Attitudes Towards Teaching Profession Scale. In addition the educational level of the class in which the teacher instructs, their ages, the field of study during their high school education, learning level of their parents, the existence of an acquaintance working in or retired from this profession, the order of the list formed after university enterance exam, whether they think of having KPSS, working at a private school and whether they would like to get postgraduate degree created no differences in their scores on Attitudes Toward Teaching Profession Scale. 2007, 86 pages