Kömürlerin mikrodalga enerji ile sıvılaştırılmasına O-metilleme önişleminin etkisi
The effect of O-methylation on the liquefaction of coals by microwave energy
- Tez No: 213741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. EMİR ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kömür, metilleme, sıvılaştırma, mikrodalga enerji, Coal, methylation, liquefaction, microwave energy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Zonguldak taşkömürü ile Beypazarı linyitinin mikrodalga enerji ile tetralin ortamında sıvılaştırılmasına metilleme önişleminin etkisi incelenmiştir. Orijinal ve farklı iki yöntemle O-metillenmiş Beypazarı linyiti ve Zonguldak bitümlü kömürü 5-25 dakika arasında 5 er dakikalık artışlarla sıvılaştırma işlemine tabii tutulmuştur. Her iki Kuznetsov yöntemiyle Ometillenmiş kömürden de maksimum sıvı ürün verimi 5. dakikada elde edilmiş ve sürenin artışıyla ürün verimleri azalma eğilimine geçmişlerdir. Kozlowski yöntemiyle metilenmiş kömürlerde ise sıvı ürün verimi orijinal kömürlerin sıvı ürün verimlerine oranla artış göstermiş fakat süreyle orantılı bir değişim göstermemiştir. Orijinal kömürlerde sıvı ürün verimleri 5-20 dk aralığında sürenin artışıyla artmış 25. dakikada ise azalmaya geçmiştir. Her iki O-metilleme önişlemleri hem bitümlü kömürün hem de linyitin sıvı ürün verimlerinde önemli oranda artışa neden olmuştur. Orijinal ve her iki yöntemle O-metillenmiş kömürlerin FTIR analizinden hidroksil ve karboksil fonksiyonel gruplarının sırayla O-metileme işlemi ile eter ve esterlere dönüştüğü gözlenmiştir. Böylece kömür yapısındaki hidrojen bağlarının azalması ile kömürlerin sıvı ürün verimleri artmıştır. 2007, 86 sayfa
Özet (Çeviri)
The effect of methylation pretrement on the liquefaction of Zonguldak bittuminous coal and Beypazarı lignite in tetralin by microwave energy was investigated. Reaction time was changed from 5 min. 25 min at 5 min intervals for each coal. Methylation of coals was carried out according to Kuznetsov method and Kuzlowski method. Maximum liquid yield was obtained at 5 min. For each pretreated coal and pretratment of coals were increased liquid yield according to original coals. FTIR analysis of coals showed that specialy hydroxyl groups were decreased with methylation pretreatment of coals. 2007, 86 pages