Sürekli karbon nanotüp üretimi
Continuous carbon nanotube production
- Tez No: 213745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHANETTİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon nanotüp, sürekli üretim, ark plazma i, Carbon nanotube, continuous production, arc plasma
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalı¸smada, sürekli karbon nanotüp üretimi amacı ile yenilikçi bir yöntem geli¸stirmek hedeflenmi¸stir. Bu maksatla, karbon nanotüp üretiminde uzun zamandır kullanılan elektrik ark bo¸salımı tekni?ginde çe¸sitli ilkesel modifikasyonlar gerçekle¸stirilmi¸s ve ortaya yeni bir üretim süreci konmu¸stur. Yeni tasarım uyarınca üretim sisteminin gerekli kısımları imal ettirilerek kurulumu gerçekle¸stirilmi¸stir. Sistem, katı toz halindeki farklı tepkime girdileri, elektriksel ko¸sullar ve atmosfer/ta¸sıyıcı gazları ile i¸sletilerek nanotüp üretebilirli ?gi ara¸stırılmı¸stır. Karbon nanotüp üretimi için en uygun ko¸sullar, tepkime girdisi olarak karbon siyahı?grafit karı¸sımına nikel, ferrosen ve kükürt katalizör katkısı; yüksek akım/potansiyel de?gerleri ve atmosfer/ta¸sıyıcı gaz olarak helyum kullanımı biçiminde tespit edilmi¸stir. Böylece adı“sürekli beslemeli ark tepkimesi (SBAT)”olarak konan yeni bir süreç, nanotüp üretimine yönelik olarak ba¸sarı ile tasarlanmı¸s, kurulmu¸s ve i¸sletilmi¸stir. SBAT sistemi ile üretilen numuneler Raman spektroskopisi, TEM ve DSC-TGA yöntemleri ile incelenmi¸stir. Laboratuvar ortamında Raman spektroskopisi çalı¸smaları için bir dü¸sük maliyetli Raman spektrometresini esas alan analiz sistemi geli¸stirilmi¸s ve ürünlerin incelenmesinde kullanılmı¸stır. 2007, 197 sayfa
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to develop an innovative production method for continuous synthesis of carbon nanotubes. The electric arc discharge technique which is widely used for nanotube production was modified aiming to continuous operation. Different experimental parameters were explored such as reactants in the form of powdered solids, electrical conditions and gases as reaction medium and reactant carrier. The results showed that most appropriate reactant mixture is carbon black and graphite powder with nickel, ferrosen and sulphur. Additionally, elevated levels of current and potential, and helium as buffer gas and reactant carrier were more suitable for continuous operation. The samples from the new process were analyzed via Raman spectroscopy, TEM and DSC-TGA methods. For Raman spectroscopy at home, an analysis system was developed using a low cost Raman spectrometer and it was utilized successfully. 2007, 197 pages