Bor zenginleştirme tesislerinde araürün tenörlerinin arttırılması için yöntemlerin incelenmesi
An investigation of the methods to upgrade middlings in boron concentrators
- Tez No: 213752
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEVKET LEVENT ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: bor cevheri, kolemanit, üleksit, aşındırıcı ovalama, flotasyon, ara ürün
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada, Eti Maden İşletmeleri Müdürlüğüne ait Bigadiç İşletme Müdürlüğü bor zenginleştirme tesisinde üretilen ara ürünlerin tenörlerinin arttırımına yönelik yöntemleri incelemek, satılabilir tenör değerinin altında kalan -25+3 mm ve -3+0,2 mm araürünlerden satılabilir konsantreler elde etmek amacıyla mevcut tesisin akım şemasıyla uyumlu fazla yatırım gerektirmeyen çözümler geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, Bigadiç Bor Zenginleştirme tesisinden Simav kolemanit, Tülü kolemanit, Acep üleksit cevherleri işlenirken -25+3 mm ve -3+0,2 mm ara ürünlerden numuneler alınmış, numunelerin tane boyu dağılımları ve B2O3 içerikleri belirlenmiştir. Alınan numuneler üzerinde aşındırıcı ovama testleri yapılmıştır. Aşındırıcı ovalama testlerinde, daha önce literatürde yapılan çalışmalardan farklı olarak ağırlıkça maksimum %katı, karıştırma hızı ve sürelerde deneyler gerçekleştirilmiştir. Aşındırıcı ovama testleriyle, Simav ocağı kolemanit cevheri ve Acep ocağı üleksit cevherleri için dağılabilir nitelikteki gangın uzaklaştırılması mümkün görünmektedir. Buna göre, -3+0,2 mm ara ürün konsantrelerinin en yüksek tenördeki aşındırıcı ovalama testi sonuçlarına, ağırlıkça % 75 katı, 1700 rpm ve 30 dakikalık testler sonucunda ulaşılmıştır. Aşındırıcı ovucu testleri sonucunda, Simav ocağı kolemanit cevherinden % 90,84 B2O3 verimle % 41,72 B2O3 tenörlü konsantre elde edilirken, Acep ocağı üleksit cevherinde ise % 80,48 B2O3 verimle % 35,48 B2O3 tenörlü konsantre elde edilmiştir. Aşındırıcı ovalama testleriyle dağılamayan gang tanelerinin ayrılması, özelllikle Tülü kolemanit cevherinde, hedef tenör değerine ulaşılması için flotasyon testleri zorunlu görülmüştür. Bu amaçla, bir dizi flotasyon testleri uygulanmıştır. Flotasyon testleri sonucunda, kilin bor flotasyonunu etkilediği ve büyük oranlarda kilin uzaklaştırılmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır. Flotasyon testlerinde şlamı atılmış numune ile; %62,57 B2O3 verime sahip, %42 B2O3 tenörlü konsantreler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of the study are examining the methods of upgrade of intermediary products of the Bigadiç Branch of Eti Minerals Management Directorate and recommended solutions not requiring a significant investment in compliance with the flow chart of the existing facility in order to obtain sellable concentrates from the intermediary products, which are below sellable tenor values, such as -25+3 mm and -3+0.2 mm. With this respect, samples have been received from -25+3 mm and -3+0.2 mm intermediary products from the Bigadiç Boron Enrichment Facility during the processing of Simav colemanite, Tülü colemanite, Acep uleksite minerals. The sizes of the samples and their B2O3 contents were determined, and the samples have been tested by scrubbing method. Apart from the previous studies, the experiments within the scope of the scrubbing tests have been made at different maximum percentage by weight, mixing speed and time. Scrubbing method seems to be working in removing the dispersible gang particles of Simav colemanite and Acep uleksite minerals. Accordingly, the highest tenor scrubbing test results of the -3+0.2 mm middlings product concentrates were achieved at 75% in weight, 1700-rpm and 30-minute tests. Concentrate grade of Simav colemanite minerals was 41.72% B2O3 with 90.84% B2O3 efficiency, while concentrate grade of Acep uleksite minerals was 35.48% B2O3 with a recovery of 80.48% B2O3 . Removing the gang particles, which are not dispersible by the scrubbing method, is necessary for especially Tülü colemanite mineral in order to obtain the targeted tenor values. With this respect, a series of floatation tests have been applied. As a result of the floatation tests, it is understood that the boron flotation is affected by the clay, which has to be significantly removed. The floatation tests resulted in concentrate of 42% B2O3 with a recovery 62.57% B2O3. Key word: boron ore, colemanite, ulexite, scrubbing, flotation, middling Advisor: Prof. Dr. Ş. Levent ERGÜN Hacettepe University, Mining Engineering Department, Division of Mineral Processing.