Yüksek fırın cürufu ve bazaltik pomza katkılı betonların durabilite özellikleri
Durability properties of ground blast furnace slag and ground basaltic pumice concretes
  1. Tez No: 213751
  2. Yazar: ELA BAHŞUDE GÖRÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ BİNİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Granüle yüksek fırın cürufu, Granüle bazaltik pomza, Basınçdayanımı, Deniz suyu, Aşınma, Korozyon, Beton, Durabilite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı; öğütülmüş yüksek fırın cürufu ve bazaltik pomzakatılarak üretilen betonların deniz suyuna dayanıklılığının araştırılmasıdır. İnceagreganın yüksek fırın cürufu veya bazaltik pomza ile yer değiştirme yüzdeleri buçalışmada değişik şekillerde incelenmiştir. Üç yıl deniz suyu etkisine maruz kalanbeton örneklerin mekanik özelliklerindeki değişimleri araştırılmıştır. Denizsuyundaki numunelerin mikro yapılarının ortaya çıkarılmasında diferansiyelkalorimetre taramaları kullanılmıştır. Bozulmaların etkilerinden harçlarda yer alançelik çubukların 3 yıl sonraki kütle kayıpları direk olarak ölçülerek bulunmuştur.Beton aşınmaları, örneklerin kütle kayıplarına göre belirlenmiştir. Test sonuçları;betonda yüksek fırın cürufu ve bazaltik pomza varlığının aşınma ve deniz suyuetkisinden dolayı meydana gelen basınç dayanım kaybı üzerine olumlu etkileryaptığını göstermiştir. Sonuçlar beton dayanıklılığının katkı tipi ve miktarına bağlıolduğunu ortaya koymuştur. Dahası % 80 yüksek fırın cürufu içeren betonların denizsuyuna karşı dayanıklılığı kontrol betonundan daha yüksek bulunmuştur. Bu durumkatkıların deniz suyuna karşı geçirgenliği azaltılması ile açıklanmıştır. Ayrıca kontrolörneğinden elde edilen korozyon yüzdesi diğer bütün örneklerden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research work is to investigate the seawater resistance of theconcrete incorporating ground blast furnace slag (GBS) and ground basaltic pumice(GBP). The variable investigated in this study is the level of fine aggregatereplacement by GBS and GBP. Changes in the mechanical properties of concretespecimens exposed to seawater attack for 3 years were researched. Differentialscanning calorimeter was used to evaluate the microstructure of the specimens underseawater attack. The effects of exposure were determined by direct measurement ofthe mass loss of steel bars, embedded in the mortar after 3 years. The abrasion ofconcrete was also determined according to mass loss of specimens. The test resultsshowed that the presence of GBS and GBP had a beneficial effect on the compressivestrength loss due to seawater attack and abrasion value. The results createperspectives of forecasting the durability of concrete depending on the types andamount of additives. Furthermore, specimen CSP80 was found to have higherseawater attack resistance than that of the control concrete. This condition was beexplained by the decrease in the permeability of the additives for the seawaterresistance. Additionally, the corrosion percentage obtained in the control specimenwas higher than all other specimens.Key Words : Granule blast furnace slag, Ground basaltic pumice, Compressivestrength, Seawater, Abrasion, Corrosion, Concrete, Durability.