Kestanenin sıkıştırma yükü altındaki mekanik davranışlarının belirlenmesi
Determination of mechanical behavior of chestnut (Castanea) under compression loading
- Tez No: 213767
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kestane, fiziko-mekanik özellikler, mekanik davranış, sıkıştırma yükü, Chestnut, physical-mechanical properties, mechanical behavior, compression loading
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yetiştirilen Sarıaşlama, Ayıtabanı ve Vakit kestane çeşitlerinin kabuk kırılma dirençleri ve kırılma enerjileri belirlenmiştir. Kestane çeşitleri üç farklı nem (%30, %20, %15), sabit yüklenme oranı (40 mm/min) ve üç farklı eksende (x-x, yy, z-z) paralel plakalar arasında sıkıştırılarak kırılmıştır. Denemeler sonucunda her kestane çeşidinde, nem seviyesinin artmasıyla kırılma kuvvetinin azaldığı, buna karşılık kırılma enerjisinin arttığı saptanmıştır. Elde edilen bu sonuç daha önce yapılan çalışmaları destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In this study, shell breaking resistance and breaking energy of Sarıaşlama, Ayıtabanı and Vakit type chestnuts grown in Turkey were determined. Chestnut types were broken by pressing paralel plates in three moisture levels (30%, 20% and 15%), constant load level (40 mm/min) and in three different axis (x-x, y-y, z-z). The test showed that in all chestnut types, as moisture level increased, breaking power decreased, whereas breaking energy increased. The results are in agreement with previous studies reported in literature.