Yakıt olarak kanola yağı kullanılan küçük güçlü bir diesel motorunda ses düzeylerinin belirlenmesi
Determination of sound levels in a small internal combustion engine used canola oil as fuel
  1. Tez No: 213768
  2. Yazar: MURAT ABDULLAH ABDULKADİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü seviyesi, Alternatif Yakıtlar, Kanola Yağı, Biodiesel, Sound level, Alternative Fuels, Canola Oil, Biodiesel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada kanola yağı ve diesel yakıtının kullanıldığı bir içten yanmalı motorda gürültü düzeyi belirlenmiştir. Denemeler yapılırken farklı oranlarda yakıtlar kullanılmıştır. Ayrıca, kanola yağından yeniden esterleştirme yöntemine göre elde edilen metil ve etil esterler aynı motorda kullanılarak gürültü seviyeleri ölçülmüştür. Farklı çalışma devirlerinde yapılan denemelerde motor çevresinde belirlenen karakteristik noktalarda ölçümler gerçekleştirilmiştir. Gürültü yönünden yakıtlar arasındaki farkın önemli olup olamadığının belirlenmesi için istatistiksel analiz yapılmıştır. Deneme sonuçlarına göre en düşük gürültü düzeylerine etil ve metil esterlerde yapılan ölçümlerde ulaşılmıştır. Karışım olarak en düşük gürültü seviyesine de, genelde %25 kanola %75 diesel yakıtının kullanımı durumunda ulaşılmıştır. 2007, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study sound levels have been detetermined at internal combustion engines by using canola oil and diesel fuel. While testing fuels, different rate fuels have been used . Also sound levels have been determined by using methyl and ethyl ester which gets from canola reester tecnique. At different work rotation tests measurements have been determined from spesific points around engine. Statistical analysis have been used for determining differences between fuels if sound level is important. According to the results minimum sound levels have been determined from methyl and ethyl ester measurements. Between mixtures minimum sound levels have been determined from%25 canola +%70 diesel fuel. 2007, 38 pages