Herbisit glifosatın Daphnia spp. üzerine akut toksisitesi
Acute toxicity of the herbicide glyphosate on Daphnia spp.
  1. Tez No: 213766
  2. Yazar: ZEYNEP SARIGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN BEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Daphnia, herbisit, glifosat, akut toksisite, biyodeney, Daphnia, herbicide, glyphosate, acute toxicity, bioassay
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, Daphnia magna üzerinde, %48 glifosat içeren Roundup isimli herbisitin, 24 ve 48 saatlik ortalama öldürücü konsantrasyonları (LC50) saptanmıştır. Deneme statik biyodeney yöntemi ile 2 seride yürütülmüş, beş farklı konsantrasyon (0,0115; 0,018; 0,021; 0,028; 0,032) ve bir kontrol grubu kullanılmıştır. Deney süresi 24 ve 48 saattir. LC50 değerleri probit analiz yöntemine göre hesaplanmıştır. Sonuç olarak glifosatın 24 saatte Daphnia magna'ların % 50'sini öldüren konsantrasyon 0,019 mg/L (%95 güven aralığında= 0,012 mg/L ? 0,024 mg/L) , 48 saatte % 50'sini öldüren konsantrasyon ise 0,012 mg/L (%95 güven aralığında= 0,001 mg/L ? 0,016 mg/L) olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, median lethal concentrations (LC50) of herbicide Roundup, which contains %48 glyphosate,on Daphnia magna for 24 an 48 hours were determined. The experiment has been conducted with the method of static bioassay on two series, five different concentrations (0.0115; 0.018; 0.021; 0.028; 0.032) and one control group have been used. The period of the experiment is 24 and 48 hours. As to the LC50 values have been calculated with the method of probit analysis. The conclusion showed that; the concentration of the glyphosate which killed 50 % of Daphnia magna was 0.019 mg/L (%95 confidence interval= 0.012 mg/L ? 0.024 mg/L) for 24 hours, but the the concentration of the glyphosate which killed 50 % of Daphnia magna was 0.012 mg/L (%95 confidence interval= 0.001 mg/L - 0.016 mg/L) for 48 hours.