Fasulye antraknozu (Colletotrichum lindemuthianum Sacc. & Magnus) Lambs. Scrib.) hastalığına dayanıklılığın kalıtımı üzerine araştırmalar
Researches on inheritance of bean anthracnose Colletotrichum lindemuthianum (Sacc. & Magnus) Lambs. Scrib.) disease resistance
- Tez No: 213789
- Danışmanlar: PROF. DR. F. SARA DOLAR, PROF. DR. ŞEBNEM ELLİALTIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Ziraat, Bioengineering, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Phaseolus vulgaris, Colletotrichum lindemuthianum, ırk, geriye melezleme, duyarlılık, dayanıklılık, kalıtım, Phaseolus vulgaris, Colletotrichum lindemuthianum, race, back-cross, susceptibility, resistance, inheritance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
2004 yılında Çarşamba Ovası (Terme, Tekkeköy, Çarşamba) ve Ladik ilçesindeki 50 köyden toplanmış olan hastalıklı bitki materyallerinden (bakla) 5 izolat elde edilmiştir. 2004 yılında yurt dışından ırk tespiti için getirtilmiş olan 12'lik antraknoz ayrım setine, 2005 yılında sera ve laboratuar koşullarında 210C'de, % 92-100 nemde, 1.2 x 106 spor/ml spor süspansiyonu püskürtülerek izolatların hangi ırklar olduğu belirlenmiştir. 1. ve 5. izolatların delta (?), 2. ve 3. izolatların beta (ß) ve 4. izolatın alfa (?) ırkı olduğu tespit edilmiştir. 16 taze fasulye çeşidinin dayanıklılık ve duyarlılık durumunu tespit etmek için de 5 izolat hem sera ve hem de laboratuar koşullarında püskürtme yöntemiyle inoküle edilmiştir. Karaayşe çeşidi dışında diğer çeşitlerin tümü hastalıktan etkilenmiş ve herhangi bir dayanıklılık göstermemiştir. Karaayşe çeşidinde tekrarlanan tarla ve laboratuar inokülasyonları, bu çeşitte de tam bir dayanıklılık bulunmadığını ortaya koymuştur. Duyarlı çeşit olarak Gina ve Yalova-5; dayanıklı çeşit olarak da (ß) ırkına dayanıklı olan Widusa, Kaboon ve Cornell 49-242 çeşitleri resiprokal biçimde melezlenmiştir. 12 kombinasyonda yapılan melezleme çalışmaları sonucunda 8 kombinasyondan 552 adet F1 tohumu alınmıştır. 2006 yılı ilkbaharında bu tohumlardan 314 F1 bitkisi elde edilmiştir. F1 melez bitkileri seraya aktarılıp, bir kısmı 16 kombinasyonda ana ve baba ebeveynle geriye melezlenmiş ve bir kısmı da kendilenerek F2 tohumları elde edilmiştir. 2006 yılı sonbaharında, 860 geriye melezleme tohumu ve kendileme sonucu elde edilmiş olan F2 tohumlarının bir kısmı viyollere ekilerek beta (ß) ırkıyla sera koşullarında püskürtme yöntemiyle inoküle edilmiştir. Irk tespitinde ve taze fasulye çeşitlerinin inokülasyonunda olduğu gibi 0-9 skalasına göre ve 5-7 gün sonra değerlendirmeler yapılmıştır. Gina x Widusa, Widusa x Gina, Gina x Kaboon, Kaboon x Gina, Yalova-5 x Cornell 49-242 melezlerinin F2 generasyonlarından `3 dayanıklı : 1 duyarlı' ayrım oranı elde edilmiş ve antraknoz hastalığına dayanıklılığın tek dominant bir genle sağlandığı görülmüştür. Gina x Cornell 49-242 melezinde, F2 generasyonunda `9 dayanıklı : 7 duyarlı' ayrım oranı elde edilmiş ve dayanıklılık tamamlayıcı gen etkisi ile kontrol edilmiştir. Yalova-5 x Widusa ve Widusa x Yalova-5 melezlerinde ise F2 generasyonlarında '13 dayanıklı: 3 duyarlı' ayrım oranı sonucu bu kombinasyonlarda antraknoz hastalığına karşı dayanıklılığın bir dominant ve bir resesif gen tarafından kontrol edildiği belirlenmiş ve örtücü gen etkisi bulunmuştur. Fasulyede antraknoza dayanıklılığın kalıtımı için genetik kaynağın, duyarlılık gösteren ebeveynle, inokülasyon için kullanılmış patojen ırka bağımlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
5 isolates were obtained from diseased plant materials collected from 50 villages in the Çarşamba plain (Terme, Tekkeköy and Çarşamba locations) and Ladik county in the year of 2004. the anthracnose race differantial set was brought from abroad in the year 2004. İsolates represented pathogenic races were determined through spraying the 1.2x106 spore/ml suspension on them at the temperature 210C and relative humidity 92-100 % under the greenhouse and laboratory conditions in the year 2005. It was established that 1th and 5th isolates were delta (?), 2th and 3th isolates were beta (ß) and 4th isolate was alfa (?) races. 5 isolates were inoculated by spraying under both greenhouse and laboratory conditions to determine the susceptibility and resistance levels of the 16 fresh bean cultivars. Karaayşe cultivar showed resistance against all isolates under the greenhouse conditions whereas all other cultivars were susceptible. Karaayşe cultivar was inoculated with 5 isolates again since that it exhibited different reactions in the greenhouse and laboratory conditions and this cultivar was not determined a complete resistance Reciprocal hybridization studies were accomplished among Gina and Yalova-5 cultivars which were susceptible and Widusa, Kaboon and Cornell 49-242 cultivars which were resistant to beta (ß) race. 552 F1 seeds were obtained from the 8 combinations as result of the hybridization studies with 12 combinations. F1 seeds were seeded into plastic cells and 314 F1 plants were obtained in the year 2006. Then F1 plants were transferred to greenhouse and some of them were back-crossed with the father and mother parents in 16 combinations and some of them were selfed and F2 seeds were obtained. Some of the F2 seeds obtained from selfing and 860 seeds obtained from backcrossing were seeded into plastic cells and were inoculated with beta (ß) race under greenhouse conditions during the autumn season of year 2006. Evaluations were made according to a 0-9 scale after 5-7 days following the same method used to determine the races and in inoculations of the fresh bean cultivars. 3:1 difference rate was obtained from F2 generations of Gina x Widusa, Widusa x Gina, Gina x Kaboon, Kaboon x Gina, Yalova-5 x Cornell 49-242 hybrids and it was established that resistance against anthracnose disease was controlled by a single dominant gene. In addition it was determined that there was 9:7 differentiation rate in the F2 generation of the Gina x Cornell hybrids and resistance was controlled by complementary gene effect. 13:3 difference rate was obtained from F2 generations of Yalova-5 x Widusa and Widusa x Yalova-5 hybrids and it was concluded that resistance against anthracnose disease of bean was controlled by 1 dominant and 1 recessive genes and Covering gene effect was found. On the other hand, it was shown that genetic source depended on the parent showing sensitivity and physiological pathogen race used for inoculation in respect to inheritance of resistance in bean.