Kahramanmaraş'ta biberlerde kök ve kök boğazı yanıklığı etmeni (Phytophthora capsici leonian)'nin inokulum kaynaklarının belirlenmesi ve entegre mücadelesi
Determination of inoculum sources and integrated control of the causal agent of root and foot rot of pepper (Phytophthora capsici leonian) in Kahramanmaraş
- Tez No: 213791
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Phytophthora capsici, cinsel uyum grubu, Kahramanmaraş, entegre kontrol, fungisit, dayanıklılığı artırıcı kimyasallar, biber, Phytophthora capsici, mating type, Kahramanmaraş, integrated control, fungicide, induced resistant chemicals, pepper
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Biberlerde Kök ve Kökboğazı yanıklığı hastalığı etmeninin topraktaki canlılığını saptamak için Kahramanmaraş yöresinden 48 Phytophthora capsici izolatı elde edilmiş ve bunların cinsel uyum tipleri belirlenmiştir. Elde edilen 48 izolatın 27'sinin A1, 21'inin de A2 uyum tipinde oldukları bulunmuştur. Patojen bulaşık topraklardan biber yaprak disklerinin Masago seçici ortamında inkübasyonu ile elde edilememesine rağmen bu bulgular bu etmenin topraklarda oosporları ile kışlayabileceğini göstermektedir. Bu etmen, bu bölgede en yaygın ve uzun süreli kalıcı olan 2 yabancıotu, Solanum nigrum ve Datura stramonium, enfekte etmiş ve solgunluk oluşturmuştur. P. capsici' nin bölgedeki kanal sulama suları ile bulaştığı saptanmıştır. Phytophthora capsici' nin bu etmene karşı en yaygın olarak kullanılan fungisitlerden metalaxyl and dimethomorph+mancozeb' e dayanıklılığı ile birlikte bu fungisitlerin in vitro ve in vivo ortamlarda hastalığa etkileri de araştırılmıştır. Dayanıklılığı artırmada Bion'un, Messenger, Pseudomonas izolatı, salisilik asit ve fosetyl-Al uygulamaları arasında en etkili preparat olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada turp, şalgam, sarımsak, havuç ve kırmızılahananın hastalığı önleyici etkileri de araştırılmış ve uygulamalar arasında önemli fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In order to determine the survival of the causal agent of pepper blight in soil, 48 isolates of Phytophthora capsici were obtained from Kahramanmaraş province and their mating types were found out. Out of the 48 isolates, 27 were mating type A1 and 21 were A2. Though the pathogen could not be isolated from infested soils by incubating pepper leaf disk traps on Masago selective medium; this shows that oospores might exist in the region. This pathogen infected two of the commonest weeds, Solanum nigrum and Datura stramonium, in the region. The weeds also survived longer than pepper crop. Irrigation water from the irrigation canals was the inoculum source for disease start. Resistance of Phytophthora capsici against the most often used fungicides, metalaxyl and dimethomorph+mancozeb was also determined, as well as in vitro and in vivo effectiveness of those fungicides. Bion was the most effective chemical inducing resistance against P. capsici among the other tested chemicals and organism such as Messenger, a Pseudomonas isolate; salicylic acid and fosetyl-Al. Effects of the rotational crops such as radish, turnip, garlic, carrot and red cabbage on disease suppression were also tested. But there are no differences among exercises.