Ankara ilinde park ve süs bitkilerinde Eriophyoidea (Acarina) türleri, konukçuları, yaygınlıkları ve doğal düşmanlarının saptanması ile zararlı Aculus schlechtendali (Nalepa, 1892)'nin populasyon gelişimi üzerine araştırmalar
Investigation on the determination of Eriophyoidea (Acarina) species, their hosts, distribution, natural enemies and population development of Aculus schlechtendali (Nalepa, 1892) on ornamental plants in Ankara
- Tez No: 213792
- Danışmanlar: PROF.DR. SULTAN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Acarina, Eriophyoidea, Yaygınlık, Doğal düşman, Süs bitkileri, Aculus schlechtendali, Popülasyon gelişimi, Ankara, Acarina, Eriophyoidea, Distribution, Natural enemies, Ornamental plants, Aculus schlechtendali, Population development
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Ankara ilinde bulunan süs bitkileri üzerinde zararlı Eriophyoidea üst familyasına ait türlerin saptanması amacıyla 2004?2006 yılları arasında survey çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda Eriophyidae, Phytoptidae ve Diptiliomiopidae familyalarına ait toplam 100 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden 41'i Türkiye için ilk kayıt olup; 39'unun Dünya için yeni olduğu düşünülmektedir. Aceria calaceris, A. acroptilon, A. balasi, A. thessalonicae, A. tenella, A. anthocoptes, A. tussilagofoliae, A. aegyptiaca, A. avanensis, Aculops montenegrinus, A. rhodensis, Aculus dimidiatus, A. tetanothrix, A. ligustri, A. mogeri, A. lepidii, A. ilicis, Anthocoptes aspidophorus, Boczekiene celtidis, Brevulacus reticulatus, Cecidophyes gymnaspis, Diptacus gigantorhynchus, Eriophyes septemlineatus, E. viburni, E. platani, E. sorbi, Epitrimerus tanaceti, Glyptacus erevanicus, Phyllocoptes malinus, P. didelphis, P. pruni, P. gracilis, Platyphytoptus sabinianae, Rhynchaphytoptus pauciannulatus, R. ficifoliae, Reckella celtis, Shevtchenkella brevisetosa, S. carinata, Tegolophus califraxini, Tetra concava, Vasates immigrans, Türkiye Eriophyoidea faunası için ilk kayıt niteliğindedir. Buna karşılık, Aceria egmirae, Aceria tinctoriae ve Aceria ankarensis Dünya için yeni türler olarak tanımlanmış ve yayınlanmıştır (Denizhan et al.2006). Bu türlere ilave olarak Aceria sp.(I-III)., Aculus sp.(I-XI), Aculops sp.(I-VI), Anthocoptes sp. (I-III), Eriophyes sp (I-II), Brevulacus sp., Phyllocoptes sp.(I-II), Rhyncaphytoptus sp. (I-IV), Shevtchenkella sp., Trisetacus sp., Tegonotus sp. türlerinin Dünya Eriophyoidea faunası için yeni olduğu düşünülmekte olup üzerinde çalışmalara devam edilmektedir. Eriophyes platani, Phyllocoptes didelphis, Aceria calaceris türleri ise Avrupa için yeni kayıt niteliğindedir. Çalışmanın ikinci kısmında Malus floribunda L. üzerinde zararlı olan Aculus schlechtendali'nin populasyon gelişimi 2004?2006 yılları arasında incelenmiştir. Zararlının kışı deutogyne döneminde ağaçların çatlak ve yarıklarında, henüz açılmamış olan tomurcuk diplerinde geçirdiği saptanmıştır. Sıcaklıkların artmaya başlamasıyla birlikte mayıs başında deutogyne dönemleri kışlaklarından çıkmış açılmakta olan gözlere geçerek burada beslenmiş, yumurtalarını beslendikleri bölgelere bırakmışlardır. Yumurtalardan, protogyne olarak isimlendirilen yazlık dişi ve erkek bireyler çıktığı, genel olarak her üç bölgede protogyne bireylerinin 2005 ve 2006 yıllarının mayıs ve haziran aylarında populasyon düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Eriophyoidea üst familyasına ait türlerin ve A. schlechtendali'nin doğal düşmanları olarak Phytoseiidae familyasına ait 2 avcı tür, Stigmaeida familyasından 1 avcı tür, Tydeidae familyasına ait 1 avcı tür Coccinellidae familyasına ait 14 avcı tür, Anthocoridae familyasından Anthocoris ve Orius cinsine ait bireyler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to identify eriophyid species on ornamental plants in Ankara, surveys were made from 2004-2006. In this study, 100 eriophyid species belonging the family Eriophyidae, Phytoptidae, Diptiliomiopidae were identified. 41 of these species were first records for Turkish fauna, while 39 of them were thought as new species for the world. The species which were new records for Turkey are Aceria calaceris, A. acroptilon, A. balasi, A. thessalonicae, A. tenella, A. anthocoptes, A. tussilagofoliae, A. aegyptiaca, A. avanensis, Aculops montenegrinus, A. rhodensis, Aculus dimidiatus, A. tetanothrix, A. ligustri, A. mogeri, A. lepidii, A. ilicis, Anthocoptes aspidophorus, Boczekiene celtidis, Brevulacus reticulatus, Cecidophyes gymnaspis, Diptacus gigantorhynchus, Eriophyes septemlineatus, E. viburni, E. platani, E. sorbi, Epitrimerus tanaceti, Glyptacus erevanicus, Rhynchaphytoptus pauciannulatus, R. ficifoliae, Phyllocoptes malinus, P. didelphis, P. pruni, P. gracilis, Platyphytoptus sabinianae, Reckella celtis, Shevtchenkella brevisetosa, S. carinata, Tegolophus califraxini, Tetra concava, Vasates immigrans, while Aceria egmirae, Aceria tinctoriae, Aceria ankarensis, Aceria sp.(I-III), Aculus sp.(I-XI), Aculops sp.(I-VI), Anthocoptes sp. (I-III), Eriophyes sp (I-II), Brevulacus sp., Phyllocoptes sp.(I-II), Rhyncaphytoptus sp. (I-IV), Shevtchenkella sp., Trisetacus sp., Tegonotus sp. are thought new records for the science. Three species, Eriophyes platani, Phyllocoptes didelphis are new records for the Europea. In the second part of the study, the population development of Aculus schlechtendali which is harmful to Malus floribunda L., was studied in the years 2004-2006. This mite species was overwinter as a deutogyne stage in the crevices and bases of buds of the threes. Deutogynes emerged from the overwintering sites at the beginning of May, infested newly opened buds, started to feed and laid eggs. They laid first eggs in May. The summer females and males of A. schlechtendali as protogynes. In general, population levels of protogynes were high in May and June in 2005 and 2006. Protogynes started to lay eggs soon after they began feeding and their population decreased in August. As a natural enemies; two species from Phytoseiidae, 1 species from Stigmaeida, 1 species from Tydeidae, 14 species from Coccinellidae and Anthocoris sp. and Orius sp. (Anthocoridae) were identified as predators for the Eriophyoidea superfamily and A. schlechtendali.