İletken poli(etilen teraftalat)/polipirol kompozit liflerinin kimyasal polimerizasyonla hazırlanması ve karakterizasyonu
The preparation of conductive poly(ethylene terephthalate)/polypyrrole composite fibers by chemical polymerization and their characterization
  1. Tez No: 213818
  2. Yazar: ZEYNEP AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: İletken lif, kimyasal polimerizasyon, polipirol, poli(etilenteraftalat) lif, Conducting fiber, chemical polymerization, polyprrole, poly(ethylene terephthalate) fiber
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada, poli(etilenteraftalat) lif üzerinde pirolün potasyum persülfat kullanarak kimyasal polimerizasyonu ile iletken lif sentezlendi. Sentezlenen PET/PPy kompozit lifinin içerdiği polipirolün miktarı ve kompozit liflerin yüzey direnci üzerine yükseltgen türü, asit türü, sıcaklık, polimerizasyon zamanı, şişirme süresi, monomer, yükseltgen ve asit derişimi gibi polimerizasyon koşullarının etkisi araştırıldı. En düşük yüzey direnci PET lifin yapısına en fazla polipirolün girdiği; çözücü türü: sulu ortam, [Pirol] : 0.04 M, [HCl]: 0.4 M ve [K2S2O8]:0.04 M koşullarında bulundu. Kimyasal Polimerizasyon için en uygun sıcaklığın 40 °C zamanın ise 2 saat olduğu belirlendi. Sıcaklığın 40 °C'den 60 °C'ye kadar arttırılması veya 40 °C'den 20 °C'ye kadar düşürülmesi ile PET/PPy liflerin veriminin azaldığı gözlendi. Hazırlanan kompozit liflerin içerdikleri polipirol miktarı gravimetrik yolla belirlendi, PET/PPy kompozit liflerin karakterizasyonu yoğunluk ve yüzey dirençleri ölçümü, FTIR spektroskopisi, TGA ve SEM teknikleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the chemical polymerization of pyrrole was carried out using potassium persulfate oxidant upon poly(ethylene terephthalate) fiber. The change of the yield and conductivity of PET/PPy synthesized was investigated with parameters such as species of solvent, species of oxidant, temperature, polymerization time, the concentrations of pyrrole, oxidant and acids. The optimum conditions for the highest amount of polypyrrole impregnated into PET fiber and conductivity of PET/PPy were found as; [Pyrrole] : 0.04 M, [HCl] : 0,4 M, [K2S2O8]:0.04 M, polymerization time: 2 hours. The optimum temperature was 40 °C for the chemical reaction. It was observed that the yield of PET/PPy decreased with temperature increase in the range of 40 °C- 60 °C and 20°C- 40 °C. The properties of the PET/PPy such as density and diameter were examined and the conducting fiber was characterised by the use of thermogravimetric analysis, scanning electron microscopy and infrared spectroscopy.