Hetero çok çekirdekli komplekslerden elektrokimyasal yöntemler yardımıyla hazırlanan malzemelerin incelenmesi
Study of the materials which are prepared from the heteropolynuclear complexes by electrochemical methods
- Tez No: 213817
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ATAKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff bazları, dönüşümlü voltametri, elektroliz, alaşım, elektrobiriktirme, döner disk elektrot, Schiff bases, cyclic voltammetry, electrolysis, alloy, electrodeposition, rotating disc electrode
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, ONNO tipi Schiff bazı kullanılarak Cu(II), Ni(II), Zn(II), Cd(II) ve Co(II) iyonları ile üç adet iki çekirdekli ve beş adet üç çekirdekli kompleksler hazırlanmıştır. Bu kompleksler, DMSO içerisinde, alaşım elde etmek için kullanılmıştır. Alaşımlar, bir döner disk elektrodun çelik diski üzerinde biriktirilmiştir. Elektroliz için birikme potansiyelini bulmak amacıyla dönüşümlü voltametri tekniği kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, iyonların indirgenmeleri, Schiff bazına bağlandıklarından ve katot olarak çelik elektrot kullanıldığından dolayı, daha negatif potansiyellerde meydana gelmiştir. Alaşımların faz yapıları ve kimyasal bileşimleri XRD, XRF, AAS ve IC teknikleri ile bulunmuştur. Aynı zamanda bazı alaşımların topografik analizleri AFM ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, three dinuclear and five trinuclear complexes were prepared with Cu(II), Ni(II), Zn(II), Cd(II) and Co(II) ions using ONNO type Schiff base compounds. These complexes were used in obtaining surface alloys by electrolysis in DMSO. The alloys were electrodeposited on the steel disk surface of a rotating disk electrode. Cyclic voltammetric techniques were employed in establishing the electrolytic deposition potential. The results indicate that as a result of the chelating effect and catode material, the deposition potential shifts to more negative values indicating stability. Phase structure and chemical composition of the alloys were characterized using XRD, XRF, AAS and IC tehniques. The topology analysis of some alloys were also studied by AFM (atomic force microscopy).