Nadir toprak elementli bileşiklerin manyetik, yapısal ve termal karakterizasyonu
Micro-structural, thermal and magnetic characterization of rare earth based intermetalic compounds
  1. Tez No: 213860
  2. Yazar: EMRE AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GENCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışını toz kırınımı, mıknatıslanma ölçümleri, manyetik malzemeler, faz geçişi, Curie sıcaklığı, Neel sıcaklığı, doyum mıknatıslanması, X-ray powder diffarction, magnetization measurements, magnetic materials, phase transition, Curie temperature, Neel temperature, saturation magnezitaion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında bileşiğine ait kristal yapı ve manyetik özellikleri, x-ışını toz kırınım ve AC alınganlık ölçümleri ile incelenmiştir. Bu bileşik, bileşiği oluşturan saf elementlerin argon atmosferi altında su soğutmalı bakır pota içinde eritilmesi ile elde edilmiştir. X-ışını toz kırınım ölçümleri, Bruker D8 Advance x-ışını toz difraktometresi ile yapılmıştır. xx1? X-ışını toz kırınım çalışmaları, I4/mmm uzay grubuna sahip tetragonal CeFeSi-tipi kristal yapıyı ve bazı bileşiklerde az miktarda yabancı fazları ortaya çıkarmıştır. Bu kristal yapı, atomik tabakaların c-ekseni boyunca R?X-T2-X-R şeklinde sıralanmasıyla oluşur. Artan x değerleri ile birim hücre parametleri ve birim hücre hacmi, Vegard yasasına uygun olarak azalmışlardır. AC manyetik alınganlık sıcaklığın fonksiyonu olarak Lake Shore 7130 AC alınganlık ölçer ile 15-325 K sıcaklık aralığında frekansı 111 Hz olan 80 A/m manyetik alanda ölçülmüştür. Curie Sıcaklığı TC(Mn), artan Gd oranı x ile azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the crystal structure and magnetic properties of compounds has been investigated by means of x-ray diffraction and AC magnetic susceptibility measurements. These samples have been prepared by induction melting constituent elements under Ar atmosphere in a water-cooled copper boat. X-ray powder diffraction studies have been carried out by using Bruker D8 Advance x-ray powder diffractometer. xx1? X-ray powder difraction studies have revealed the existence of a tetragonal main phase having CeFeSi-type structure with the space group I4/mmm and small amounts of foreign phases appearing in some compounds. This structure comprises the atomic layers stacked along the c-axis direction in the sequence R?X-T-X-R. With increasing x, lattice parameters and the unit cell volume have decreased linearly, obeying the Vegard?s law. 2 The AC magnetic susceptibility as a function of temperature was measured by means of a Lake Shore 7130 AC Susceptometer in the temperature range 15?325K in a magnetic field of 80 A/m and 111 Hz frequency. The Curie temperature TC(Mn) decreases with increasing Gd content x.