Gıdaların hızlı mikrobiyolojik analizinde gaz oluşum süresinin belirlenmesi
Determination of gas production time for rapid microbiological analysis of foods
  1. Tez No: 213859
  2. Yazar: MUSA KILAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. KADİR HALKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı yöntemler, laktobasil, maya, koliform, Durham tüpü, gaz oluşum süresi, Rapid method, lactobacilli, yeast, coliform, Durham tube, gas production time
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, salça, ketçap, mayonez ve pizza sosu; Lactobacillus sp, maya, koliform grup bakteri (E. coli) ve Bacillus sp. ile belirli konsantrasyonlarda ayrı ayrı kontamine edilmiştir. İnkübasyonlar, bu mikroorganizmaların optimum koşullarında gerçekleştirilmiştir. Kontamine edilen gıda örnekleri, çalışmalarda kullanılan özel Durham tüpü içeren büyük tüp düzeneğinde mikroorganizma kültürlerine uygun besiyeri ile inkübasyona bırakılmış ve bu düzenekteki gaz oluşum sürelerinin seyri, kontamine edilmiş örneklerde standart kültürel yöntemlerdeki koloni oluşum süresi ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada gıdalardaki mikroorganizma varlığının belirlenmesi, standart kültürel yöntem ve Özel Durham tüpü içeren düzenek yöntemi ile kıyas edilmiştir. Bu düzenekte gaz oluşumunun belirlenmesi ile mikroorganizma varlığının tespit edilmesi yüksek seviyedeki kontaminasyonlarda daha kısa sürelerde gerçekleşmiştir. Bu sonuç kullanılan düzeneğin zaman olarak standart kültürel yönteme göre daha avantajlı olduğunu göstermiştir. Eşik değerler laktobasil, maya ve koliform için sırası ile salçada 6.22; 6.34 ve 7.28; ketçapta 6.19; 5.80 ve 5.19; mayonezde 3.68; 3.86 ve 4.75; pizza sosunda 4.98; 5.72 ve 5.68 log kob/g şeklinde hesaplanmıştır. Bu değerler, bu düzeydeki kontaminasyonda gaz oluşum süresi ile koloni oluşum süresinin eşit olduğu mikroorganizma sayılarıdır. Bunların üzerindeki kontaminasyonlarda gaz oluşum süresi, altındaki kontaminasyonlarda ise koloni oluşum süresi avantajlı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, tomato paste, ketchup, mayonnaise and pizza sauce were contaminated with Lactobacillus sp., yeast, coliform group bacteria (E. coli) and Bacillus sp. in specified concentrations. Incubations were actualized under the optimum conditions of those microorganisms. Contaminated food samples were incubated with convenient media for the culture of microorganism in the big sized tube apparatus which is containing the special Durham tube used in this study. And also observing period of gas production time in this apparatus, colony constitution time in the contaminated samples was compared with standard cultivation methods. In the study, the dedection of microorganism presence were compared with Standard cultivated method and aparatus method containing special Durham tube. In this aparatus, dedermination of microorganism presence in high level contaminations with the dedection of gas production were actualised in a shorter time. This result showed that used aparatus has much more advantage in terms of time over Standard cultivated method. Activation values of lactobacil, yeast and coliform are calculated as respectively 6.22; 6.34 and 7.28 in tomato paste; 6.19; 5.80 and 5.19 log cfu/g in ketchup; 3.68; 386 and 4.75 log cfu/g in mayonnaise; 4.98; 5.72 and 5.68 log cfu/g in pizza sauce. These values are the number of microorganism found in that level of contamination when gas production time and colony constitution time are equal. For contamination above these levels gas production time has an advantage and moreover for contamination below these levels colony constitution time has an advantage.