İmgesel aritmetik yöntemiyle mekan tasarım ve bir tasarım örneği
Space design with method of imaginary arithmetic and a design model
  1. Tez No: 213917
  2. Yazar: ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. CENGİZ EREN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Tasarımcı, İmgeleme, Aritmetik, Mekan, Design, Designer, magination, Arithmetic, Space
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
İnsan tanımladıgı kadar bilecek, bildigi kadar tasarlayacaktır.İnsanın yasamdaki yerine ve dogası geregi üstlenmesi gereken görevlerinebakılacagı zaman ulasılacak sonuçların altında gizlenecek olan kavramlar,sistem ve yöntemdir. Bilgi edinme durumunu sürekli korumak zorunda olaninsanın topladıgı veriler uyarınca atacagı adımları hesaplayacak olmasınabakılacagı zaman sistemsizligin beraberinde istikrarsızlıgı tasıyacagı farkedilecektir.Özellikle yukarıda sözü edilen adımları bilim ve sanatla birlestirerekulasılamayacak kadar basit varolmayanların pesinde kosan tasarımcılarınsistemsizligi ve yöntemsizligi olagan görebilmeleri düsünülemez.Bir taraftan duyargalarının açıklıgına muhtaç olan diger taraftan da sistemkurmayı ve yöntem olusturmayı kaçınılmaz bir hedef olarak gören tasarımcınınbu noktada basvuracagı tek belirleyici, tanımlarıdır.İmgesel aritmetik yöntemiyle mekan tasarımı ve bir tasarım örnegi baslıklı buçalısma, mekan tasarlama eylemine tanımlar üzerinde kurgulanmıs yöntemlerpenceresinden bakılması gerektigini savunmakta ve bu savı örneklenmis biryöntem önersiyle ortaya koymayı hedeflemektedir.Tez üç ana bölümden olusmaktadır.İlk bölümde imgesel aritmetik yöntemi, ikinci bölümde mekan tanımlanmıstır.üçüncü bölümde ise tasarımında imgesel aritmetigin kullanıldıgı bir mekanörnegi irdelenmistir.
Özet (Çeviri)
Human will know as much as he describe and design as much as he knows.When it is payed attention the duties necessary to take on as it?s place andhuman nature in the human life, the concepts which should be hided under theresults to be reached are system and method. Human has to protect the status ofobtaining information continous, in accordance with data collected when it isplayed attention to calculate the steps to be taken it will be notized that it willbring the unstability following unsystematic conditions.It is not taken into account that unsystematic designers and they can see thosewithout method in usual in the manner of specially to take the above mentionedsteps simply as not to reach.Designers who see the form method as an inevitable target and from on handwho dependent the openning of antennas and on the other hand to form systemis an unique designation definitions thet he will apply at this point.This study with the headline of ?space design with method of imaginary arithmeticand a design model? is defending it has to be inspected from window of methodsinstalled ok definitions of action of design of place and this study is aimed to thisthesis to put forward by a suggestion of method having sample.Thesis formed of three main sections.In the first section, imaginary arithmetic method is defined and space in secondsection. In third section, a sample of space that imaginary arithmetic is used init?s design has been examined.