Tarihi çevrede yeni yapılaşma uygulamalarının irdelenmesi
Evaluation of new settlements in historical areas
- Tez No: 213930
- Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Koruma, Yeni Yapılasma, Kültürel Miras, Historical Area, Conservation, New Settlements, Cultural Heritage
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tarihi dokuda yeni yapılasma konusunun öneminin kavranması için gelismis bir koruma bilincinin olusması gerekmektedir. Tarihi çevrenin korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının öneminin kavrandığı toplumlarda konunun hassasiyeti anlasılmıstır. Sadece kamuoyu bilinci olarak değil, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, merkezi ve yerel yönetimlerin hepsinin isbirliği içinde kendi payına düseni yapması gereken bir durum söz konusudur. Yapılı çevrenin değisime uğraması doğaldır, önemli olan onu bizim doğru yönlendirmemizdir. Çağın özelliklerini yansıtan yeni yapıların tarihsel ve kentsel sahnede yerini alması geleceğe aktaracağımız çok önemli bir değerdir. Tarihi dokuda yeni yapılasma konusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündemde olan bir konudur. Bu çalısma ile konunun öneminin vurgulanması ve dikkatlerin bu yöne çekilerek daha hassas yaklasılması gerektiğinin altı çizilmek istenmistir. Birinci bölüm olan Giris bölümünde, çalısmanın amacı ve çalısma kapsamında yapılan çalısmalar kısaca tanımlanmıstır. ?kinci bölümde tarihi çevre kavramının tanımı yapıldıktan sonra çağın gerekleri doğrultusunda değisikliklere uğraması son derece doğal olan tarihi çevrenin önemi vurgulanmıstır. Bazı sosyal etkenler, yanlıs politikalar ve doğal afetler sonucu bozulan tarihi çevrede bu bozulmaya sebep olan etkenler açıklanırken, tasıdığı değerlerden dolayı korunmasının gerekçeleri anlatılmıstır. Son olarak da tarihi çevre koruma bilincinin dünyada ve Türkiye'de geçirdiği tarihi süreç kısaca açıklanmıs, III dünyada yapılan bir kaç olumlu koruma uygulaması örneklerinden bahsederek çağdas koruma bilinci açıklanmaya çalısılmıstır. Tezin üçüncü bölümünde tarihi çevre'de yeni yapılasma baslığı altında, konunun nedenleri, konu hakkında alınmıs evrensel kararlardan, ülkemizde konuyu etkileyen yasal düzenlemelerden gerekli görülen bölümler aktarılmıstır. Tüm bu incelemeler ısığında tarihi çevre'de yeni yapı tasarımında dikkate alınması gereken ilkeler ve yapılasmayı etkileyen ana unsurlar sıralanmıstır. Tarihi çevre'de günümüzde kabul gören yeni yapılasma yöntemlerinin açıklanmasıyla bölüm sonuçlanmıstır. Dördüncü bölümde seçilen örneklerin, yöntemlere göre genel değerlendirme tablosunda sıralandıktan sonra, teker teker tasarımı etkileyen ana unsurlar bağlamında bir değerlendirme tablosuyla incelendiğini görüyoruz. Değerlendirme ve sonuç bölümü olan besinci bölümde konu ile ilgili dünyada ve ülkemizde gelinen seviye ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıstır. Dünyada, artan imkanlar ve gelisen teknoloji sayesinde sürekli değisen ve gelisen farklı tasarım yaklasımlarının sınırlanması çok hassas bir konudur, önemli olan ilkelerin doğru belirlenmesi ve sağlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
To understand the importance of structuring in historical areas you need a profound consciousness for conservation. The importance of conservation of historical areas and transfer them to new generations is very significant. In order to underline the importance of this issue, the universities, non-governmental organizations, local authorities and governmental institutes should work in cooperation with each other. The transformation of the artificial areas is not an issue, the issue is to direct this transformation correctly. This is possible only trough new settlements taking place in historical and urban stage, that can transfer quotidian values to new generations. The subject of new settlements in historical areas is very popular in Turkey like the rest of the world. The thesis aimed to mention the significance of the subject and take attention on it. In the first chapter ?Introduction?, the purpose and scope of the work is being explained. In the second chapter, the concept of historical area, the importance of it, the effects that cause the damage of the historical area, the reasons of conservation and lastly the contemporary consciousness of conservation are tried to be explained. In the 3rd chapter, under the title of new settlements in historical areas, the reasons of the subject, global decisions taken and the legal arrangements that effect directly to subject in Turkey are analyzed. Under the highlight of all these analysis, the principles of design in historical areas and main criterias that effect the design of new VII settlements in the historical areas are described. And with the explanation of contemporary design methods in historical areas, the chapter is finalized. In chapter 4, the chosen examples of new settlements in the world are analyzed with an evaluation table by their design methods and by main criterias that effect the design. In the 5th chapter ?evaluation and conclusion?, a general evaluation is given about the level that is reached in Turkey and the rest of the world. With the growing possibilities and developing technologies, different design approaches are developing, delimit these approaches is a very critical subject, the important thing is to define correctly the principles of design and make them work.