Sürdürülebilir mimarlık çerçevesinde ofis yapılarının değerlendirilmesi ve çevresel performans analizi için bir model önerisi
Assessment of office buildings in framework of sustainable architecture and a model proposal for environmental performance analysis
- Tez No: 213934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET AYTIS
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ekoloji, Mimarlık, Ofis Yapıları, Çevresel Performans, Sustainability, Ecology, Architecture, Office Buildings, Environmental Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
İnsan ve çevre sağlığı sorunlarına bir çözüm önerisi olarak ileri sürülen sürdürülebilirlik kavramının gündelik yaşam için uygulama metotları, diğer birçok disiplinde olduğu gibi mimarlık alanında da araştırılmaktadır. Yapılar, üretim aşamalarından itibaren enerji ve kaynak tüketmekte, biyoçeşitliliğe zarar vermekte ve atık üretmektedir. Yapım, kullanım ve yıkım aşamalarında, büyük ölçekleri ve barındırdıkları yoğun kullanıcı nüfusu nedeni ile çevre yükleri diğer yapı tiplerine göre çok daha fazla olan ofis yapılarının, sürdürülebilir mimarlık ilkeleri ile tasarım metotlarının geliştirilmesi, sürdürülebilirlik kavramının uygulama araştırmaları içinde önemli bir yere sahiptir. Bu çerçevede, ofis yapıları gibi çevresel etkisi yüksek yapılarda, sürdürülebilir mimarlık uygulamalarının yaygınlaştırılması ve bu tür yapıların tasarım ve yapımını teşvik amacıyla bir çevresel performans analizi modelinin oluşturulması amaçlanmıştır. Model oluşturulurken İngiltere, Amerika, İsviçre gibi gelişmiş ülkelerde, sürdürülebilir yapıları bir sertifika ile ödüllendiren kurumlar ve uyguladıkları çevresel performans analizi modelleri birer ön veri olarak incelenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir mimarlık ilkeleri tanımlanmış, bu kavram çerçevesinde ofis yapıları değerlendirilmiş ve oluşturulan tasarım kriterleri ışığında yurtdışındaki modellere benzer biçimde Türkiye için bir çevresel performans analizi modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Application methods for sustainability concept, put forward as a solution proposal for human and environment health problems in daily life are also being researched in the architectural field as other disciplines. Development of design and application methods for office buildings in accordance with principles of sustainable architecture has a great importance since they have a bigger amount of environmental charge due to their scale and the intense user population regarding the phases of construction, use and deconstruction. In this framework, it?s aimed to form an environmental performance analyse model by examining the certificate programmes in use abroad in order to expand sustainable architectural applications and to encourage the sustainable design and construction of office buildings which has high environmental impact. Establishments rewarding the sustainable buildings with a certificate in developed countries such as Great Britain, United States and Switzerland and environmental performance analysis models of these establishments are examined before the model is formed. In the research, primarily the sustainability concept and the principles of sustainable architecture are defined, in the framework of these definitions, office buildings are assessed and in accordance with the determined design criteria, an environmental performance analysis model for office buildings in Turkey is proposed.