Mobil konutlarda iç mekan organizasyonu ve mobil mekanların tarihsel gelişim süreci
The interior space planning in mobile spaces and their historical development process
  1. Tez No: 213942
  2. Yazar: AHU TUNCEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ONUR ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Civil Engineering, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Mobil Konut, Göçebelik, Çadır, Deprem, Geleneksel ev, Space, Mobil House, Nomadic, Tent, Earthquake, Traditional House, Portable Building
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Kinetik nesne tasarımı tarih boyunca insanlığın ilgisini çekmistir. Güç,hız, güzellik gibi kavramlar hareketli nesne tasarımlarının gelismesiyle gözle görülür hale gelmeye baslamıstır.Teknolojik gelismelerin de artmasıyla birlikte hareketli nesneler, endüstriden de yardım almıstır. Kaldı ki, hareketli nesne tasarımı oldukça eskiye dayanmaktadır. Ve o kadar gelisimini sürdürmüs ve günümüze kadar ulasabilmektedir ki, bugün Bedevi göçebelerine ait bir çadır kalıntısını 90.000 tonluk 5500 kisiyi tasıyabilen bir uçak tasıyıcısı ile yan yana görebilmemiz mümkündür. Her ne kadar geçmiste bu geçici konut tasarımı özensiz ve kalitesiz sonuçlar vermisse de günümüzde mobil konut tasarımı öyle bir boyuta ulasmıstır ki hata ve kalitesizlik gibi değerler artık neredeyse yok olmustur. Afet zamanlarında evsiz kalan insanların yardımına hemen bu geçici konutlar yetismektedir. Gelisen dünyamızda ticari olarak üretilen demonte binalar bir çok alanda kullanılmaktadır. Ticaret, endüstri, eğitim, sağlık, konut ve askeri alanlarda mobil konutların değisik örneklerini görebilmekteyiz. Bu kadar yaygın bir kullanıma sahip bir duruma ulastığı için, eski göçebe konutlarının aksine daha dikkatli sekilde üretilmek zorundadırlar. Göçebelik, hızlı bir sekilde insane eliyle yapılabilecek en sağlam geçici yapıyı en az alet ve malzeme kullanımıyla gerçeklestirmeyi öngördüğü için bu yapılar simdiye nazaran biraz daha kalitesiz görünebilmektedir. Bu çalısmamızda mobil konutların yapısı, geçmisten günümüze kadar tarihsel süreci ve bu konuda gelismis olan yapım teknikleri bölümler halinde incelenmektedir.?lk bölümde tarihsel süreç içinde mobil yapıların geçirdiği değisimler arastırılmıs ve geleneksel mobil konutlar hakkında bilgi edinilmektedir. Yeni teknolojilerin kullanımıyla yeni mobil konut tasarım ve yapım teknikleri ortaya çıkarılmıs ve gelistirilmis bu yapım teknikleri ikinci bölümde üç baslık halinde incelenmistir. Günümüzdeki tasarımcıların, mimarların ve mühendislerin konuyla ilgili çalısma ve projeleri örnekler halinde sunulmaktadır.Konuyla ilgili yapılan bu çalısmada esas amaç aslında bu konutların yapılısının altında yatan felsefi, kültürel, sosyal ve psikolojik nedenlerin açığa çıkmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The kinetic object has an innate potency that has persisted throughout human design history. Power, speed, intelligence, beauty, can all be conveyed in the vehicles which have always expressed significant technological advances in the most visible way. When these moving objects possess other functions associated with the rituals and circumstances of dwelling, commerce and industry, this significance is reinforced and in some cases reinvented. Yet moving buildings are amongst the earliest artifacts created by man, predating vehicles, and have a persisting relevance that enables a Bedouin tent to exist in the same world as a 90.000 ton aircraft carrier which is a moving home to 5500 people. The usual perception of temporary architecture is however, of impermanent, transient, low quality building, neither tuned to its purpose or appropriate to its site. Yet there is no more profound indication of the need for study of the current state of design and manufacture of portable and demountable buildings than the images displayed in the media each time a major disaster occurs and the resultant homeless are seen sheltered in inadequate, makeshift accommodation. In the developed world, commercially manufactured demountable buildings are already used in many diverse locations ? in commerce, industry, education, health care, housing and the military. They appear to be made with little more care than that used by the refugee, who has to rapidly erect the best shelter he can manage in the shortest time with the minimum of materials. Very few demountable buildings have been designed for a dedicated user with that user?s specific requirements in mind. We examined the genesis, history and development of the portable, demountable and relocatable architecture; make an assessment of contemporary examples by designers, builders and manufacturers; and explore the products of unrelated industries where the possibility of technology transferred to this area of design has yet to be assessed. Inherent in this study is the necessity not only to explore the physical manifestations of the type but to also examine the underlying philosophical, cultural and social issues that have shaped their creation.