Türkiye'de uygulanan farklı levrek (Dicentrarchus labrax, L.) larva kültür sistemlerinde büyüme parametreleri ve sindirim enzimleri aktivitesinin incelenmesi
The investigation of growth performance and digestive enzyme activities in different sea bass (Dicentrarchus labrax, L.) larval culture systems in turkey
- Tez No: 213950
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT SUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Levrek, D. labrax, sindirim enzimleri, larval gelişim, entansif sistem, yarı entansif sistem, Sea bass, Dicentrarchus labrax, digestive enzymes, larval development, closed sea water system, clear sea water system
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü
- Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, üretim protokolleri geliştirilen yarı entansif sistemlerin entansif sistemlerle olan karşılaştırması yapılmıştır. Bu amaçla, her iki üretim sisteminden baz alınıp deneysel olarak tasarlanan yarı entansif sistem A grubu, entansif sistem ise B grubu olarak adlandırılmıştır. A grubu sistemlerdeki larvalarda tripsin ve lipaz enzim aktiviteleri arasında istatistik açıdan önemli farklılıklar bulunmuş ve bu farklılık benzer şekilde yaşama oranlarında da tespit edilmiştir. Sonuçta, geliştirilmiş A grubu üretim protokolünden elde edilen larval büyüme performansı, sindirim enzimleri aktivitesi, yaşama oranı ve hava keseli birey ve hava kesesi hipertrofisi gibi parametrelerde standart B grubu üretim protokolüne göre göreceli artışlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, standard larval rearing protocol applied in closed sea water system was compared by larval rearing in clear sea water system. Therefore, experimental culture system based on closed and clear sea water system were named as Group A and B. Specific activity of trypsin and lipase of larva cultured in Group A were found statistically different than the Group B. Also, similar results were obtained on survival rates. As a result of this study, obtained results from the Group A system were relatively higher than standard group B system in terms of larval growth performance, digestive enzyme activity, survival rate and swim bladder inflation and hypertrophy.