Tahtalı baraj gölü (İzmir)'nde yaşayan Kababurun (Chondrostoma nasus L., 1758)'un metazoon parazitleri
Metazoan parasites of nase (Chondrostoma nasus L., 1758) inhabiting in Tahtalı dam lake (İzmir)
- Tez No: 213949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KARAKİŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Tahtalı Baraj Gölü, kababurun (Chondrostoma nasus), ektoparazit, endoparazit, Tahtalı Dam Lake, nase (Chondrostoma nasus), ectoparasite, endoparasite
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
06.07.2007 ? 27.06.2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu araştırmada, Tahtalı Baraj Gölü'nde yaşayan kababurun (Chondrostoma nasus L., 1758) parazitolojik yönden incelenmiştir. Çalışma süresince, 111 adet kababurun aylık periyotlarla yakalanmıştır. Ektoparazit olarak Monogenea'dan Dactylogyrus sp.'ye ve Crustacea'dan Lernaea cyprinacea'ya, endoparazit olarak Nematoda'dan Contracaecum sp.'ye rastlanmıştır. Dactylogyrus sp. kababurunun solungaçlarında, Lernaea cyprinacea deri ve yüzgeçlerinde, Contracaecum sp. karaciğer ve bağırsağında bulunmuştur. Bu çalışma kababurunun parazitleriyle ilgili Türkiye'de yapılmış ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
In this research, which was performed between 06.07.2007 and 27.06.2008, nase which live in Tahtalı Dam Lake had been investigated as parasitology. During the study, 111 nase had been caught monthly. Dactylogyrus sp. from Monogenea and Lernaea cyprinacea from Crustacea as ectoparasite, Contracaecum sp. from Nematoda as endoparasite had been determined. Dactylogyrus sp. had been found on gills of nase, Lernaea cyprinacea on skin and fins, Contracaecum sp. in liver and intestine. This study is the first study about parasites of nase in Turkey.