Kapalı sayıların bir gösterimi üzerine'
On a representation of locked numbers
  1. Tez No: 213951
  2. Yazar: DINARA AMRENOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URFAT NURİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kaprekar Sabiti, Kaprekar Dönüşümü, Kapalı Sayı, Kapalı Sayıların Yapıları, Kodlama, Seriler, Kaprekar?s Constant, Kaprekar?s Routine, Locked Number, The Structures of Locked Numbers, Coding, Series
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu Tezde 70 Basamağa kadar Kapalı sayıların listesi hazırlanmış, onların bazı özellikleri incelenmiş, yeni bir gösterim şekli önerilmiş ve bugösterim şekline uygun tablo hazırlanmıştır. Bu tablodan aşağıdaki yapıların farklı şekilde tekrar ettiği gözlenmiştir:(5); ( 5,0); (6,2); (8,6,4,2);(9,7,5,1); (7,5,1); (7,7,5,4,3,2,0).Bu gösterime dayanarak bir kodlama şeması önerilmiştir :a1=5, a2=(5,0), b1=(6,2), b2=(8,6,4,2), c1=(9,7,5,1), c2=(7,5,1); d=(7,7,5,4,3,2,0)Bu işaretlemeleri kullanarak 70 basamağa kadar Kapalı sayıları kodlayarak yeni bir tablo hazırlanmıştır. Bu tablonun incelenmesi sonucu Kapalısayıların 8 genel yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir.Bu yapılar Kapalı sayıları analitik olarak belirlemeye imkan verir ve onların özelliklerinin araştırılmasını kolaylaştırır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, prepared a list of locked numbers within 70-digits, proposed a new form of representation and prepared a suitable table. When examining the table, it is observed that the following structures repeat in different forms:(5); ( 5,0); (6,2); (8,6,4,2);(9,7,5,1); (7,5,1); (7,7,5,4,3,2,0).In terms of these notations, suggested the coding scheme:a1=5, a2=(5,0), b1=(6,2), b2=(8,6,4,2), c1=(9,7,5,1), c2=(7,5,1); d=(7,7,5,4,3,2,0)Using these notations, we can code the locked numbers up to 70-digits and we can prepare the new table. It is seen from the results in the table that locked numbers have 8 common structures.These structures provide determining locked numbers analitically and they make their characteristics search easily.