Geniş ölçekli yüksek başarımlı arazi betimleme
Large-scale high performance terrain rendering
- Tez No: 213953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar grafikleri, arazi betimleme, gerçek zamanlı, görselleştirme, ayrıntı düzeyi, grafik işlemci, geometrik algoritmalar, computer graphics, terrain rendering, real-time, visualization, level-of-detail, GPU, computational geometry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişen bilgisayar donanımları arasında en öne çıkanlarından birisi grafik işlemcilerdir. Elektronik karmaşıklığı bugün merkezi işlemcileri bile geride bırakan grafik işlemciler, paralel ve yüksek hızda veri işleme yeteneği sayesinde, gerçek zamanlı grafik uygulamaları dışında, bilimsel sorunların çözümünde bile kullanılabilmektedir.Bu tez çalışmasında, günümüz grafik işlemcilerinin büyük üçgen gruplarını yüksek hızda çizebilme yeteneği göz önünde bulundurularak, yenilikçi ve donanıma dayalı bir arazi betimleme yöntemi tanıtılmıştır. Dörtlü ağaç veri yapısının kullanıldığı görselleştirme algoritmada, ayrıntı düzeylerinin belirlenmesinde görsel hata yerine tasarımı sadeleştirmek ve başarımı yüksek tutmak için arazi üzerinde geometrik uzaklık ölçüt alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Among all the evolving computer hardware, the graphics processor is the one stands out most. Having an electronic complexity surpassing even that of central processors, thanks to its parallel and high speed data processing capability, graphics processors are used not only for real-time graphics applications but also for finding solutions to scientific problems.In this thesis, an innovative and hardware based terrain rendering method is presented with consideration of today?s GPU?s capability of drawing large groups of triangles at high speeds. Visualization algorithm is suitably designed for harnessing quadtree data structure. In order to simplify the design and to keep performance high, geometric distance on terrain, instead of visual error, is used as the metric in determination of level of details.