Çoklu gezgin satıcı probleminin çözümü için bir eniyileme kütüphanesinin tasarımı ve görsel yazılım geliştirme ortamı ile birlikte gerçekleştirimi
Design and implementation of an optimization library with visual software development environment for the solution of multiple traveling salesman problem
  1. Tez No: 213966
  2. Yazar: UTKU CEVRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYBARS UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Gezgin Satıcı Problemi, GenetikAlgoritmalar, Yerel Eniyileme, Yazılım Gelistirme, Multiple Traveling Salesman Problem, Genetic Algorithms, Local Optimization, Software Development
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çoklu Gezgin Satıcı Problemi (ÇGSP), verilen belirli sayıda şehrin her biri ayrı bir satıcıya atanmak üzere m adet tura bölünerek en düşük maliyet ile dolaşılmasını hedefleyen karmaşık bir kombinasyonel eniyileme problemidir.Bu tez projesinde, ÇGSP'nin çözümü için bir eniyileme kütüphanesi tasarlanmış ve görsel yazılım geliştirme ortamı ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Kütüphanede, melez olarak da uygulanabilen Genetik Algoritmalar ve Yerel Eniyileme (2-opt ve 3-opt) yöntemlerine yer verilmiştir. Web tabanlı ortam, otomatik GSP/ÇGSP kodları da üretebilen etkileşimli bir grafik arayüz teşkil etmektedir. Kütüphane çeşitli TSPLIB verileri ile test edilmiş ve sonuçlar sunulmuştur. Projenin kullanıcılar açısından yararı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Multiple Traveling Salesman Problem (MTSP) is a complex combinatorial optimization problem, which aims a given collection of cities to be traveled with minimum cost by dividing them into m tours, all of which are to be appointed to a different salesman.In this thesis, an optimization library was designed and implemented with visual software development environment for the solution of Multiple Traveling Salesman Problem. The library contains Genetic Algorithms and Local Optimization (2-opt and 3-opt) methods which can be applied as hybrid. Prepared Web based environment forms an interactive GUI which can also produce automatic TSP/MTSP codes. The library was tested with a variety of TSPLIB instances and results presented. The benefits of the project for users were mentioned.