Web tabanlı esnek ürün geliştirme sistemi
Web oriented flexible product development system
- Tez No: 213965
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ŞENGONCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Web tabanlı, esnek, ürün gelistirme, kural sistemi, veri girisi denetimi, Web-oriented, flexible, product development, rules system, data input control.Key words: Web-oriented, data input control
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, birçok farklı sektördeki üretim tabanlı işletmeler için, üretimin dış paydaş isteğinden üretim ön isteği planlamasına kadar olan adımlarının web ortamında hızlı ve hatasız olarak gerçekleştirilebilmesini sağlayacak bir sistem incelenmiştir.Web tabanlı yazılımların, dünyanın her yerindeki istemcilerle düşük maliyetle hızlı etkileşimin sağlanması, görsel üstünlükleri, kullanım kolaylıkları ve yazılım çalışma ortamlarından bağımsız olması gibi kazanımları kullanılarak, ürün ile ilgili verilerin, teknik bilgisi olmayan dış paydaşlar tarafından doğru, tutarlı ve hızlı bir biçimde işletmenin sistemine elektronik ortamda aktarılabilmesi amaçlanmaktadır.Veri girişinin denetimi ve tutarlılığının denetimi gibi işlemlerin yazılım üzerinde değişikliğe gerek kalmadan, sadece sistemde tanımlı ilişkisel kurallar üzerinde değişiklikler yapılarak gerçekleştirilebilmesi hedeflenmektedir. Böylece, hem yazılım bakımı maliyetlerde, hem de yapılan hataların düzeltilmesi için harcanan maliyetlerde büyük oranda kazanım sağlanması düşünülmektedir.Web tabanlı esnek ürün geliştirme sistemi ile işletmelere, insanlara daha az gereksinim duyan, elektronik ortamda kolaylıkla izlenebilen ve yönetilebilen, tüm dünyaya düşük bir maliyetle sunulabilen, kaynak kullanımını en aza indirirken, zamandan en yüksek kazancı sağlayan, doğru, eksiksiz ve tutarlı veri girişi ile ürün tasarımının yapılabileceği bir sistem sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a system that is used by production based enterprises serving for different areas is being investigated. The system provides the production steps -beginning from customer request to production planning- to be performed quickly and faultlessly in web environment.The advantages offered by web based applications such as providing inexpensive and speedy interaction with clients all over the world, visual advantages, usage facilities and platform independency are used to provide product data to be transferred to enterprise system by nontechnical customers correctly, consistently and speedily in electronic environment.It is aimed to control operations such as data entry and data consistency by making changes on relational rules defined on system, without the necessity for changing the application. In this way, an important proportion of costs allocated both for application maintenance and correcting the faults will be saved.The target of this study is to provide a system that will allow enterprises to make product design that requires less human effort, that can trace and manage easily, that can be offered to whole world with a low cost, that decreases the resource usage to minimum, that provides maximum time advantage and that provides complete and consistent data entry using web based flexible product development system.