Effect of production processes of mineral base oils on quality and sludge formation of hydraulic oils
Mineral bazyaği üretim proseslerinin kaliteye ve hidrolik sistem yağlarinda çamurlaşma oluşumuna etkisi
- Tez No: 213971
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Kimya Mühendisliği, Science and Technology, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bazyağlar, petrol rafinasyonu, yükseltgenme, vernikleşme, Base oils, petroleum refining, oxidation, varnish
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Hidrolik sistemlerin gelişen teknoloji ile birlikte ihtiyaçları artmıştır. Yeni sistemlerde daha fazla üretim yapabilmek amacıyla daha yüksek hızlarda ve sıcaklıkta ve ağır yük altında çalışma şartları oluşmuştur. Bu sebeple hidrolik system yağları bu şartlara karşılık verebilecek dayanıklılığa sahip olmalıdır. Yeni sistemlerde gelişen problemlerin başında vernikleşme oluşumu yer almaktadır. Yüksek sıcaklıklarda yağın termal bozulması ile çamurlaşma ve vernikleşme oluşur. Vernikleşmenin sisteme verdiği bazı olumsuz özellikler, filtrelerin tıkanması, aşınma miktarlarının çok yükselmesi, ısı aktarım özelliğinin yitirilmesi sonucu sistemin yeterince soğutulamaması, yağlama performans özelliklerinin kaybı şeklinde sıralanabilir.Hidrolik yağ formüllerinin yaklaşık %99'unun bazyağlarından %1'inin katkıdan oluştuğu bilinmektedir. Bu nedenle bazyağların kimyasal ve ısıl özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.Bazyağları hidrokarbon yapıları rafineri süreçlerine ve onların derecelerine bağlıdır. Hidrojenle kırma ve hidrojenle tamamlama (reforming) gibi rafinasyon türleri bazyağlarının kimyasal yapılarını farklı yönlerde etkileyebilirler. Bu sebeple çeşitli rafinerilerden numuneler alınarak çalışmalar yapılmıştır. Termofiziksel ve kimyasal testler yapılarak rafineri proseslerinin bazyağı özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Daha sonra hidrolik system yağları fromüle edilerek bu bazyağların son ürünlerde etkileri araştırılmıştır. Bu sebeple termogravimetrik analiz ve oksidasyon testleri yanında FT-IR analizleri ile değerlendirme yapılmıştır. Yapılan çalışmalar kimyasal ve termofiziksel özelliklerin çok iyi bilinmesi durumunda doğru bazyağı ve katığın seçilebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Hydraulic system oils requirements change due to technological developments. In the new systems higher temperatures, higher loads and high operation speeds which result in more production capacities are used. For this reason hydraulic oils need to be more resistant to severe working conditions. One of the growing problems in the new systems is varnish accumulation in the systems. Thermal and oxidative oil degradation result in varnish formation at high temperatures. Some negative effects of varnish in the system are filter plugging, excessive wear on the system, insufficient cooling due to the loss of heat transfer capability, and performance problems for lubrication.Due to hydraulic oil formulation is obtained with almost 99% of base oil and 1% of additive it is necessary to investigate base oil structure and its thermal properties particularly.Hydrocarbon chemistry of base oil depends on the refinery process and its severity. Type of hydroprocessing technologies, such as hydrocraking, hydrofinishing changes the properties of base oil. Base oil samples were taken from different refineries. Their thermophysical and chemical properties were determined at the laboratory. Their effects to finished hydraulic oil were also researched in the laboratory. The methods of the determination for the thermal properties of finished oil such as thermogravimetric analysis, oxidation test and FT-IR tests were conducted on the samples. The results indicate that extensive knowledge on chemical and thermophysical properties can help to choose right base oil and additive.