Güney Marmara bölgesi zeytinliklerinde Verticillium solgunluğunun yaygınlığı ve etmenin patotiplerinin belirlenmesi
Prevalence and incidence of Verticillium wilt and determination of its pathotypes in South Marmara region olive areas
- Tez No: 213972
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeytin, Verticillium solgunluğu, yaygınlık ve yakalanma oranı, patotipler, Olive, Verticillium wilt, prevalence and incidence, pathotypes
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Güney Marmara Bölgesi zeytin bahçelerinde Verticillium Solgunluğun durumunu belirlemek amacıyla bir sörvey çalışması düzenlenmiştir. Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova illerinde hastalığın yaygınlık oranı %84,26 olarak bulunmuştur. Bölgede incelenen 108 bahçede 57166 ağacın 358'inde hastalık belirtileri saptanmıştır. Bölgede hastalığa ortalama yakalanma oranı %0.63 ve hastalık şiddeti değeri %0.16 olarak belirlenmiştir. 14 zeytin ve 6 sebze kökenli 20 V. dahliae izolatı ile yürütülen çalışmalarda, izolatlar 3 VCG grubu (VCG1A, VCG2A ve VCG2B) içinde yer almışlardır. Tüm sebze izolatları VCG2B grubu içine girmişlerdir. 20 izolatla yürütülen bir seri in-vitro ve in-vivo testle, izolatların patotipleri belirlenmeye çalışılmıştır. Manzanilla zeytin çeşidinde %10 ile %87 arasında hastalık şiddeti değeri ile 9 zeytin ve 1 biber kökenli izolat patojenik bulunmuştur. Virulensleri, sklerot biçimleri, patojenisiteleri ve belirtileri ve VCG grupları dikkate alınarak, 7 zeytin kökenli V. dahliae izolatı D patotipi (T-1) ve 2 zeytin ve 1 biber kökenli izolat yaprak dökmeyen ND patotipi (SS-4) olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A survey was conducted in order to determine the Verticillium wilt incidence in olive orchards in the Southern Marmara Region. The prevalence of disease in Balıkesir, Bursa, Canakkale and Yalova Provinces is 84,26%. The symptoms were determined in 358 of the 57166 olive trees in 108 orchards. Disease incidence in the region is 0.63% and the intensity of disease is 0.16%. The study was done by 14 isolates obtained from olives and 6 isolates obtained from vegetables. Totally 20 isolates were assigned to 3 VCG groups (VCG1A, VCG2A and VCG2B). All vegetable isolates are assigned in VCG2B. 20 isolates were studied in vivo and in vitro to examine their pathotypes. 9 isolates obtained from olive and 1 isolate obtained from pepper had been pathogenic to Manzanilla having the intensity of disease between 10% and 87%. 7 Verticillium dahliae isolates obtained from olive has been determined as D pathotype (T-1) and 2 isolates obtained from olive and 1 isolate obtained from pepper had been determined as ND pathotype (SS-4) in difference to their virulences, shapes of microsclerotia, pathogenicity and VCG groups.