Beton yüzeylerine sarılan lifli kompozitlerin basınç dayanımına etkilerinin araştırılması
Investigation of compressive strength with fibrous composites wrapped to surface of concrete
  1. Tez No: 214020
  2. Yazar: ÖMER BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SARIBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, kompozit malzemeler, FRP(Karbon elyaf dokuma), cam elyaf, beton basınç dayanımı, Concrete, Composite materials, FRP, Fiber Glass, Compressive strength
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Betonun en önemli mekanik özelliği basınç dayanımıdır. Bunun nedeni; betonun gevrek bir malzeme oluşudur. Betonun basit mukavemet değerleri arasında en yüksek olanı basınç dayanımı, en düşük olanı da çekme gerilmesidir. Pratikte betonun hiç çekme gerilmesi olmadığı, hemen çatladığı varsayılır ve beton sadece basınca çalıştırılır. Bu sebebten dolayı yapılarda kullanılacak betonun basınç dayanımın, ihtiyacı karşılayacak yeterlilikte ve düzeyde olması istenir. Betonun basınç dayanımını arttırmak içinde geçmişten günümüze kadar birçok araştırma ve deneyler yapılmıştır.Gelişen teknoloji ve bilimin inşaat sektörüne belki de en güzel armağanlarından biri de elyaf takviyeli kompozitlerdir. Bu çalışmada, C20 ve C16 beton sınıflı malzeme kullanılarak hazırlanan 14 adet 150x300 mm boyutlu silindir numunelere elyaf takviyeli kompozitler (karbon elyafı ve cam elyafı) tek kat ve çift kat olarak sarılmıştır. Oluşturulan lifli kompozit malzemeler ile şahit numunelerin basınç dayanımları, gerilme-zaman, yük-zaman değerleri yapılan deneylerle belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar dahilinde, şahit numunelerin ortalama basınç dayanımları ile kompozit sarılı beton numunelerin basınç dayanımları karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most important mechanical specification of the concrete is compressive strength because concrete is a brittle material. In the basic endurance criteria, tensile strength has the lowest and pressure has the highest priority. In practice, it is assumed that concrete has no tensile strain and it cracks immediately thus concrete has tested only for pressure. In this context concrete which will be used in constructions must met the desired requirements. Many researches and studies conducted at this topic.The most important achievement of the scientific and technological developments is the fiber strengthened composites. In this study 150 x 300 mm sized 14 samples which prepared by C20 and C16 class concrete; wrapped single and double coat. In this framework fiber composites and control samples compared by compressive strength and strain-burden relations. The average ouitcomes compressive strength of the control samples and composite materials have been presente