Beton kaplamalı kanallarda malzeme dayanıklılığını artırma olanakları
Improvement of material durability of concrete canals
  1. Tez No: 120952
  2. Yazar: HASBİ YAPRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Irrigation canal, concrete, polypropylene fibre, glass fibre, natural (sisal) fibre, steel fibre, cure
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ülkemizde; beton kaplamalı sulama kanallarının planlanan servis ömürlerinin kısa oluşu, önemli sayılabilecek bakım ve onarım giderleri oluşturmaktadır. Kanal kaplama betonunun performansını artırarak, servis ömrünü uzatabilmek amacıyla; betonda lif katkı maddeleri ve betonun olgunlaştırılması için de farklı kür yöntemleri araştırma kapsamına alınmıştır. Laboratuvar ortamında; polipropilen lif, cam lif, doğal (sızal) lif, çelik lif kullanılarak ve lif katkısız (kontrol) beton örnekler üretilmiştir. Beton örnekler; açıkta sulanmadan, dış yüzeylerine kür malzemesi sürülerek, günde iki kez sulanarak (bir hafta süreyle), ıslak örtü altında ve havuzda kür işlemi uygulanarak olgunlaştırılmıştır. Taze betona; çökme, birim ağırlık ve hava içeriği, sertleşmiş beton örneklerine; basınç, yarmada-çekme, beton test çekici, donma-çözülme, geçirimlilik, su emme, kapiler su emme ve sülfata dayanıklılık testleri uygulanmıştır.Test sonuçlarının varyans analizi yapılmış, Duncan testi uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan liflerin betonun fiziksel ve mekanik özelliklerini iyileştirdiği saptanmıştır. Havuz kürü; betonun olgunlaştırılmasında, beklendiği gibi etkin bulunmuştur. Islak örtü altı uygulamasıyla da beton özelliklerinde önemli iyileşmeler sağlanmıştır. Reçine esaslı kür malzemesi sürülerek yapılan alternatif kür uygulamasının yeterli etkiyi oluşturmadığı saptanmıştır. Islak örtü altı kürü uygulanan cam lifli betonun basınç dayanımı; aynı koşuldaki polipropilen lifli betona göre % 3 yüksek, çelik lifli betona göre de % 7 düşük bulunmuştur. Çekme dayanımı; polipropilen lifli betondan % 10 fazla, çelik lifli betonla eşdeğer sonuç vermiştir. Su işleme derinliğinin; polipropilen lifli betondan % 9, çelik lifli betondan % 7 oranında düşük gerçekleştiği saptanmıştır. Araştırmada elde edilen test sonuçları genel olarak değerlendirildiğinde; en uygun lif katkısının cam lifi olduğu, pratikte uygulanabilirliği dikkate alındığında da; ıslak örtü altı kür uygulamasının en etkili kür yöntemi olduğu kanısına varılmıştır. 2002, 96 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sulama kanalı, beton, polipropilen lif, cam lif, doğal (sızal) lif, çelik lif, kür.
Özet (Çeviri)
In our country, the short-lived service of concrete-coated irrigation canals costitute significant unkeep and repair expenses. This study deals with different course methods using fibre additives in concrete and for the maturation of concrete aimed at lengthening the span of service by improving the performance of concrete-coated canals. In a laboratory environment, samples of concrete were produced with polypropylene fibre, glass fibre, natural fibre, steel fibre; and also without fibre (control). The concrete samples were matured by means of five different course methods exposed without watering; spreading the course materials on the surface; watering twice a day; keeping underneath a wet cover; keeping in a pool. The fresh concrete was subjected to slump; unit weight and air content resistance tests, while compressive; splitting-tensile; Schmidt hammer; freezing-thawing; permeability; water absorbtion; capillary water absorbtion: and sulfate resistance tests were applied to the hardened concrete samples.Variance analysis was applied to the test results, and the Duncan test was carried out. The study showed that the fibres used improved the physical and mechanical properties of the concrete. The pool course used in the maturation of the concrete was effective as expected. Keeping the concrete under a wet cover also brought about significant improvements in the properties of the concrete. It was observed that spreading resin-based material did not result in a sufficient effect. It was found that the compression resistance of concrete samples with glass fibres kept under a wet cover was 3 % higher than the sample with polypropylene fibres, but 7 % lower than the sample with steel fibres. Its tensile resistance was 1 0 % more than that of the sample with polypropylene fibres, and equal to that of the sample with steel fibres. It was seen that the depth of water treatment was 9 % lower than that of the sample with polypropylene fibres, and 7 % lower than that of the sample with steel fibres. When the results of the tests applied during the study are evaluated in general, the opinion was reached that glass fibre was the most suitable fibre additive; while the wet cover course was considered to be the most effective course from the aspect of practical application. 2002, 96 pages