Zn+2' nin valeks tanin reçinesiyle adsorpsiyonu ve geri kazanılması
Adsorption of zn+2 ions by valonia tannin resin and the recovery
  1. Tez No: 214019
  2. Yazar: SEBAHAT ÇIRAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. AYHAN ŞENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zn+2, Valeks, reçine, tanin, adsorpsiyon, kinetik, izoterm, Zn+2, Valonia, Resin, Tannin, Adsorption, Kinetic, Isoterm
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, bitkilerde bulunabilen, temini kolay olan valeks tanini kullanılarak reçine üretilmiştir. Bu reçine yardımıyla çinkonun adsorpsiyonla giderilmesi ve geri kazanılması sağlanmıştır. Adsorpsiyon izoterm ve kinetikleri çalışılmıştır. Ayrıca valeks tanin ve reçinesinin SEM görüntüleri, EDS, FT-IR, BET-N2, zeta potansiyeli karakterizasyonları incelenmiştir. Reçinede adsorpsiyon verimi, 38-53 µm tane boyutunda, 350 rpm'de ve pH 4'te %96'nın üzerinde sonuçlandığı görülmüştür. Çinkonun adsorpsiyonu endotermiktir ve sıcaklık arttıkça adsorpsiyon artar. Zn+2metal iyonlarının tanin reçineleri üzerindeki adsorpsiyonu, ikinci mertebe hız kinetiğine uymaktadır. İzoterm sabitleri incelendiğinde, adsorpsiyon prosesinin Langmuir ve Freundlich izotermlerine uyduğu, ancak Freundlich izotermine daha iyi uyduğu görülmüştür. Desorpsiyon çalışması yapılarak Zn+2'nin geri kazanılması mümkün olmaktadır.Uygun işlemler gerçekleştirildikten sonra, valeks tanin reçinesinin Zn+2 iyonunun giderilmesinde yüksek verime sahip ve ekonomik adsorbent olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the resin is produced by using valonia tannin which is can be easily supplied and obtained from plants. Removing and obtaining again of Zinc, by adsorption, are provided with the help of resin. Adsorption isoterm and kinetics are studied. In addition, SEM photographs of valonia tannin and resin, EDS, FT-IR, BET-N2, potential of zeta characteristics are examined. It is found that adsorption efficiency for resin is 38-53 mikron in grain dimension, at 350 rpm, and pH 4 is above 96 %. Adsorption of zinc is endothermic and when the temperature increases, adsorption also increases. The adsorption of Zn+2 metal ions on tannin resin conforms to second degree velocity kinetic. When isoterm constants are examined, it is obtained that adsorption process conforms to Langmuir isoterms, but conforms to Freundlich isoterms much better. It is possible to obtain again Zn+2 by doing desorption study.