Samanlı Dağları (Geyve Boğazı doğusu) Neuroptera (insecta) faunasının araştırılması
The study on Neuroptera (insecta) fauna of Samanlı Mountains (the east of Geyve Strait)
- Tez No: 214029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Neuroptera, Doğu Samanlı Dağları, Fauna, yeni kayıt, Neuroptera, The East Samanlı Mountains, Fauna, new record
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada Doğu Samanlı Dağları'nda (Sakarya, Düzce, Bolu) 2007 yılının Nisan-Eylül ayları arasında yapılan arazi çalışmaları ile 91 lokaliteden Neuroptera takımına ait 917 örnek toplanmıştır. Teşhis işlemleri sonucunda Neuroptera takımının 8 familyasına ait 24 cinsin 40 türü ve 1 alttürü tespit edilmiştir. Araştırma alanından tespit edilen türlerin karakteristik özelliği, fenolojisi, ekolojisi, araştırma alanındaki yayılış bilgileri ve fauna elementleri verilmiştir. Türlerin yayılışı Türkiye ve dünyada olmak üzere iki kategoride ele alınmıştır. Çalışma alanından tespit edilen 39 tür ve 1 alttür araştırma alanı için, Coniopterygidae familyasına ait Aleuropteryx juniperi Ohm, 1968 türü ise Türkiye Neuroptera faunası için yeni kayıt olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bulunan türlerin erkek, erkek bulunamayan türlerin ise dişi genital segmentlerinin çizimleri de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 917 specimens belonging to order Neuroptera were collected between April to September 2007 from 91 localities in the East Samanlı Mountains (Sakarya, Düzce, Bolu). As a result of the identifications 40 species and 1 subspecies of 24 genera belonging to the 8 families of the order Neuroptera were determined. Characteristic features, phenologies, ecologies, distributions of the species have been identified from the research area and faunal elements were given. The spread of species was determined both for Turkey and the world. The determined 39 species and 1 subspecies are new records for the research area, whereas the species Aleuropteryx juniperi Ohm, 1968 belonging to the family Coniopterygidae is a new record for the Turkish Neuroptera Fauna. Furthermore, male genitalia segments of the species were given as drawings. The females? genitalia segments were drawn when male specimens were not found