Çelik yapılarda birleşim unsurlarının irdelenmesi
An investigation the connection member's behaviour of the steel
- Tez No: 214032
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik Yapılar, Birleşimler, Cıvata, Kaynak, Steel constructions, Connections, Bolt, Weld
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çelik yapıların güvenlik ve performans düzeylerinin belirlenmesinde birleşim unsurlarının belirleyici ve etkin bir özelliği bulunmaktadır. Geometrik faktörler ve konstrüktif olgular nedeni ile çeşitlilik gösteren çelik yapı birleşimlerinin projelendirilme çalışmalarında, tüm detay noktalarının incelenmesi detayların birbirinden farklı oluşu nedeni ile çok uzun bir zaman dilimi alabilmektedir. Hatta bazı durumlarda literatür içerisinde mevcut konumu ile yer almayan birleşim şekilleri ile karşılaşılması mümkün olabilir.Çelik yapılar konusunda Türk Standartlarına uyumluluk göstermeye çalışan statik çözümleme amacındaki bilgisayar yazılımları ile ilgili örneklerin olmasına karşın, çelik yapı birleşimlerinin tasarlanmasına ilişkin kapsamlı bir yazılımın olmadığına rastlanılmaktadır. Bu tür bir yazılım, çelik yapı birleşimlerinin bilgisayar ortamında modellenmesi ile elde edilebilir. Çelik yapı birleşimlerinin hızlı, performanslı ve hatalardan uzak bir şekilde çözümlenmesinde, bir veritabanı oluşturarak bu tarz bir yazılım kullanılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Connections of the steel constructions have an effective role at the determination of the safety and performance of steel structures. Examining the all components of a steel construction requires a long period of time because of the variety of the components as a result of geometric factors and constructive facts. Even some steel construction connection designs would not be gained by the methods of the classical literature.Although software examples that are performing structural analysis according to TS648 (Building code for steel structures in Turkey) are existent, extensive softwares that are proposing solutions about steel construction connections are not existent yet in Turkey. It?s possible to produce such softwares by modelling the steel construction connection solutions at the computer environment. For the fast, perfect and high performance gained solutions of steel construction components, such softwares should be used by the establishment of a database.