Atıksuların yapay sulak alanlarda arıtımının incelenmesi
Treatment of domestic wastewater by constructed wetland
- Tez No: 214046
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Domestic wastewater, treatment, constructed wetland, Typha latifolia L
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Yapay sulak alanlar, evsel atıksu arıtımı için konvansiyonel arıtma sistemlerine bir alternatif olarak son yıllarda uygulanması artan enerji ihtiyacı az, yatırım ve işletme maliyetleri düşük, işletim şartları basit, çamur üretimi çok az, doğal bir atıksu arıtma sistemidir.Bu çalışmada bir yatay akışlı, yapay sulak alan teknolojisi incelenmiştir. Bu çalışma Sakarya Geyve Doğantepe köyünde evsel atıksuyu arıtmak üzere kurulmuş içinde Typha latifola L. bitkisi bulunan yapay sulak alan üzerinde ekim 2007? nisan 2008 sezonunda 7 aylık periyotta yürütülmüş olup, AKM, KOİ , BOİ, NH4-N ve NO3-N parametrelerinin kirlilik giderim verimi araştırılmıştır.Yapay sulak alanı ortalama kirlilik giderim verimlilikleri sırasıyla AKM %91-96, KOİ %75-91, BOİ % 90-93 , NH4-N % 22-34 ve NO3 ?N % 65-75 bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda kış periyodunda, yapay sulak alanların, kırsal alandaki evsel atıksuların kirlilik düzeyinin azaltılmasında önemli bir rol oynadığı kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Evsel atıksu, Arıtma, Yapay sulak alan, Typha latifolia L.,
Özet (Çeviri)
Constructed wetlands are natural wastewater treatment systems increasingly employed in the last few years for domestic wastewaters, as an alternative to conventional treatment systems, because of low energy demand, low capital and operations-maintenance costs, simple operation and low sludge generation.In this study, the treatment performance of a horizontal flow constructed wetland technology has been evaluated, which was built in the Doğantepe Village, Geyve, Sakarya. Constructed wetland was planted with Typhia latifolia. In the study, the removal efficiency of total suspended solids (TSS), chemical oxygen demand (COD),five-day biochemical oxygen demand (BOD5), ammonium-nitrogen(NH4+- N) and nitrate-nitrogen (NO3?-N) were measured for a period of 7 months, during October 2007-April 2008.According to the results obtained the average pollution removal efficiencies by constructed wetland were 91%-96% for TSS,75%-91% for COD, %90-%93 BOD, 22%-34% forNH4-N and 65%-75% for NO3-N. These results indicated that, wetlands might be an applicable system for the treatment of the domestic wastewater releasing from the rural areas during the winter period.