Antalya ilinde bazı toplu çalışma alanlarındaki iç hava kalitesi üzerine bir araştırma
An examination on interior conditions of some collective working places in antalya
- Tez No: 214060
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KOLİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Makine Mühendisliği, Public Health, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Interior Conditions, Air Quality, Pollutants, Health Effect
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknik Eğitim Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
İnsanlar yaşamlarının büyük bir kısmını ev, ofis, kapalı alış-veriş merkezleri ve oteller gibi kapalı alanlarda geçirmektedirler. Dünyada ve Türkiye'de artan nüfusa bağlı olarak kapalı ortamlar sürekli artmaktadır.Toplu çalışma alanları olarak nitelendirebileceğimiz okullar, adalet binaları, üniversiteler, büyük ofisler gibi yerlerde bulunma süresinin uzunluğuna bağlı olarak kış aylarında kapalı ortam havası belli standartlar içerisinde olması gerekmektedir.Tez çalışmasında iç hava kalitesi ve insan sağlığı üzerine etki eden parametrelerden sıcaklık, bağıl nem, karbondioksit, toz partiküler madde ve radon'un araştırılması amacıyla Antalya ilinde adalet binası ve üç adet eğitim kurumunda altı ay süreyle, iç hava kalitesi ölçüm cihazlarıyla deneysel ölçümler yapılmıştır. Ölçüm sonuçları istatistiksel bir program olan Minitab 13.2 bilgisayar programı ile analiz edilmiştir.Çalışma kapsamında Türkiye'de yeterince fazla önemli görülmeyen iç hava kalitesinin, adalet binalarında görevli hakimler, adalet personeli ile okullarda görevli öğretmen ve öğrencilerin karar verme, öğrenme ve algılamaları üzerine etkileri de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
People spend most of their times in closed areas such as house, office, shopping centers and hotels. In Turkey and in the words, closed areas are increasing according to the increasing population.Interior conditions in winter seasons must have some quality standards depending on the length of time of being in collective working places such as the schools, the courthouses, and the big offices.Main aim of this study is to investigate the effects of some parameters on indoor air quality for human health. These parameters are temperature, relative humidity, CO2, dust particules and radon. For this aim, some experimental measurements were done in justice building and three educational institution buildings and in Antalya with the devices which are used to measure the indoor air quality during 6 months. The results of the measurement were analysed by Minitab 13.2 computer program which is a sort of statical program.In this research, we tried to present the subject of the indoor air quality to which people do not pay attention in Turkey. Moreover we tried to prove that the effect on perception, learning and deciding of students, teachers in schools, justice personal and justices working in the justice building.