Hisse senedi endeksine dayalı futures işlemler: Bir uygulama
An empirical analysis of stock index futures
- Tez No: 214061
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vadeli islemler, volatilite, endeks, opsiyon fiyatlaması, GARCH analizi, Futures, volatility, index, option pricing, GARCH analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Vadeli islemler baglamında futures piyasaları Türkiye içinhenüz yeni sayılabilecek bir uygulama olmakla birlikte,2001 sonrası süreçte yaygınlasmaya baslamıstır. Buçalısmada vadeli islem piyasalarının kapsamı ve tarihselgelisimi, vadeli islem piyasalarının endekse dayalıhesaplanma ve uygulanması ile vadeli islemlere iliskinfiyatlandırma ögeleri genel olarak ve Türkiye özelinde elealınmaktadır. Uygulama bölümünde ise IMKB ? 100 hissesenedi kapanıs fiyatları ve islem hacimleri alınarak vadeliislemler borsasının öncesindeki ve sonrasındaki etkigörülmeye çalısılmıstır. Buna göre PXLAST ve VOLUMEserileri vadeli islemler borsasının etkisinin daha iyianlasılması için üç dönemde incelenmistir. Çalısmada2005-2007 dönemin volatilitesinin, 2001 ? 2007 dönemi ve2001?2005 dönemi volatilitesinden farklı özellikler tasıdıgısaptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Futures and option markets are yet new concepts for Turkeythat have become widespread after 2001. This dissertationgoes through the content and history of options and futuresmarkets, application and calculation of futures operations ingeneral and in Turkey. The analysis part of the study wasaimed at detection of the effect before and after theintroduction of futures market on the ISE ? 100 indexvalues? closing prices as well as total operational volumes.Accordingly PXLAST and VOLUME series were analyzedin three periods to understand the effect of futures markets?effect beter. It was detected that the volatility of 2005 ?2007 period did have more different specifications thanboth 2001 ? 2005 period and 2001 ? 2007 period.