Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencilerinde öznel iyi olma hali, psikiyatrik belirtiler ve bazı kişilik özellikleri: Karşılaştırmalı bir çalışma
Subjective well being, psychiatric symptoms and personal characteristics of guidance and psychological counseling students: A comparative study
- Tez No: 214108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Öznel İyi Oluş, Mutluluk, Yaşam Doyumu, Psikiyatrik Belirtiler, Ruh Sağlığı, Benlik Saygısı, Empatik Eğilim, Guidance & Psychological Counseling, Subjective Well-Being, Happiness, Life Satisfaction, Psychiatric Symptoms, Mental Health, EmphaticTendency
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Araştırma; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerininpsikiyatrik belirtileri, öznel iyi oluş düzeyleri, benlik saygısı ve empatik eğilimlerininbelirlenmesi, öznel iyi oluş düzeyinin bu değişkenlerle ilişkili olup olmadığınınincelenmesi ve bu değişkenler açısından Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 1. ve4. sınıf öğrencilerinin birbirleriyle ve sözel ve sayısal ağırlıklı eğitim veren diğerbölümlerle farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıylagerçekleştirilmiştir.Örneklemi, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri Rehberlik ve PsikolojikDanışmanlık Bölümleriyle İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ve MarmaraÜniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğrenim görmekte olan 1. ve 4. sınıföğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi oranlı küme örneklemeyöntemiyle belirlenmiştir.Katılımcılara, ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Kısa Semptom Envanteri?, ?Olumlu veOlumsuz Duygu Ölçeği? , ?Yaşam Doyumu Ölçeği?, ?Rosenberg Benlik SaygısıÖlçeği? ve ?Empatik Eğilim Ölçeği? uygulanmıştır.Verilerin çözümü ve yorumu için Bağımsız Grup t Testi, Tek Yönlü VaryansAnalizi ve Tukey HSD testi ile çoklu regresyon analizi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, PDR Bölümü, İletişim ve Mühendislik Fakülteleri 1.sınıf öğrencilerinin psikiyatrik belirtileri, öznel iyi oluş düzeyleri ve benlik saygılarıarasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, PDR Bölümü ve İletişim Fakültesiöğrencilerinin empatik eğilimlerinin Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin empatikeğilimlerinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır.PDR Bölümü, İletişim ve Mühendislik Fakülteleri 4. sınıf öğrencilerininöznel iyi oluş düzeyleri ve benlik saygıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken,PDR Bölümü öğrencilerinin psikiyatrik belirtilerinin Mühendislik Fakültesiöğrencilerinden anlamlı düzeyde daha düşük ve empatik eğilimlerinin anlamlıdüzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır.PDR 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeyi, benlik saygısı veempatik eğilimlerinin anlamlı bir farklılık göstermediği ancak, PDR 1. sınıföğrencilerinin psikiyatrik belirtilerinin 4. sınıf öğrencilerinden anlamlı düzeyde dahayüksek olduğu belirlenmiştir.Yapılan regresyon analizinde benlik saygısının olumlu duyguyu, psikiyatrikbelirtilerin olumsuz duyguyu ve empatik eğilimin yaşam doyumunu en yüksekdüzeyde yordayan değişkenler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the psychiatric symptoms, levels of subjectivewell being, self esteem and emphatic tendencies of Guidance & PsychologicalCounseling Students; to define whether there is a relationship between thesevariables and the level of subjective well being and also to find out whether there isa difference among the first and fourth grade students of Guidance & PsychologicalCounseling as well as between them and the students of Natural and SocialSciences with regard to these variables.The samples of this study are the first and the fourth grade students ofGuidance & Psychological Counseling Department of Marmara and IstanbulUniversity, Communication Faculty of Istanbul University and Engineering Faculty ofMarmara University.The participants of the study were applied Personal Information Form, TheBrief Symptom Inventory, Rosenberg Self Esteem Scale, Positive-Negative AffectSchedule, Life Satisfaction Scale and Emphatic Tendency Scale.Independent Group t Test, One way ANOVA, Tukey HDS test, MultipleRegression Analyses were used in order to analyze and evaluate the data.At the end of the study, not a significant difference is found between the firstgrade students of Guidance & Psychological Counseling, Communication Facultyand of Engineering Faculty in terms of their psychiatric symptoms, levels ofsubjective well-being and self-esteem. However, the study illustrates that emphatictendencies of Communication Faculty and Guidance & Psychological Counselingstudents are significantly higher than those of the students of the EngineeringFaculty.Therefore, while there is not a significant difference between the fourth gradestudents of Communication Faculty, Guidance & Psychological Counseling andEngineering Faculty in terms of subjective well-being and self-esteem; it isascertained that the psychiatric symptoms are significantly lower and the emphatictendencies are significantly higher in the fourth grade Guidance & PsychologicalCounseling students when compared with the fourth grade students of EngineeringFaculty.Also, it is found that there is not a significant difference between the first andthe fourth grade students of Guidance & Psychological Counseling but thepsychiatric symptoms of the first grade students are higher than the fourth gradestudents of the same department.The results of regression analysis exemplifies that the self-esteem is morestrongly predicted by positive affect, psychiatric symptoms are more stronglypredicted by the negative affect and the emphatic tendency is more stronglypredicted by the life satisfaction.