Bilişsel Değerlendirme Sistemi'nin (CAS) 8 yaş grubu için ön norm çalışması ve üstün zekalı öğrencilerin bilişsel değerlendirilmesi
Pre-norm study of Cognitive Assessment System for 8 years of children and cognitive assessment of gifted children
  1. Tez No: 214107
  2. Yazar: NÜKET GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÜMİT TÜLİN DAVASLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: PASS teorisi, Bilissel Degerlendirme Sistemi (CAS), BilisselDegerlendirme, Nöropsikolojik Degerlendirme Araçları, Üstün Zekâlı Çocuklar, PASS Theory, Cognitive Assessment System (CAS), Neuropsychological Assessment Tools, Gifted Children
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu arastırmanın temel amacı, Jack A. Naglieri ve J. P. Das (1997) tarafındangelistirilmis olan Bilissel Degerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment SystemCAS)'nin 8 yas Türk çocukları üzerinde güvenirlik, geçerlik ve ön norm çalısmalarınınyapılmasıdır. Bilissel Degerlendirme Sistemi (CAS), PASS teorisine dayalınöropsikolojik bir degerlendirme sistemidir. Bu nedenle arastırmanın bir diger amacıise PASS Teorisini tanıtmaktır.Arastırmanın örneklemini, stanbul ilinde üç farklı sosyo-ekonomik vekültürel düzeyi temsil ettigi düsünülen egitim kurumlarındaki, 222 çocukolusturmustur. 8 yasındaki çocukların olusturdugu bu örnekleme BilisselDegerlendirme Sistemi (CAS) bireysel olarak uygulanmıstır. CAS bireyselfarklılıklarının tanınması ve degerlendirilmesini hedeflendigi için ayrıca normal zekâdagılımında bulunan ögrencilerle üstün zekâlı ögrencilerin Bilissel DegerlendirmeSistemi Ölçegi (CAS)`nde elde ettikleri puanları karsılastırılmıs ve bu örneklem grubuiçin T.C. Beyazıt lkögretim Okulu'nun 3. sınıf düzeyinde ögrenim gören üstün zekâlıögrencilerden 30 tanesi arastırmaya katılmıstır.Verilerin analizinde, güvenirlik çalısmaları için test-tekrar test güvenirlikkatsayıları, iç tutarlılık katsayıları ve ölçmenin standart hata degerleri belirlenmistir.Geçerlik çalısmalarında; çerik, yapı ve kriter geçerligi slemleri yapılmıstır. Ayrıcademografik özelliklere iliskin verilerin analizinde One ? Way Anova ve Post-Hoc LSDtestleri, ön norm çalısması için ise Skewness ve Kurtosis yöntemleri kullanılmıstır.Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler istatistik programı le degerlendirilmistir.Arastırmanın sonucunda, Bilissel Degerlendirme Sistemi (CAS)'nin güvenilirve geçerli bir araç oldugu saptanmıstır. CAS bireysel farklılıkların incelenmesindeelde edilen ön normların Amerika örneklemi ile benzer oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The basis of this research is apply the reliability, validity and norm studies ofCognitive Assessment System (CAS), which was deveIoped by Jack A. NagIieri andJ. P. Das in 1997, on Turkish children who are eight years of age. Another purposeof the study is to make known the PASS Theory, as Cognitive Assessment System(CAS) is a neuro-psyehological assessment system that rests on PASS Theory.The sampling of the study is composed of 222 chiIdren coming from schoolsthat represent three different socio-economical and cultural IeveIs of Istanbul.Cognitive Assessment System (CAS) has been applied individually on 222 eightyear-old children. CAS aims that indivudial differences is known and evaluated. Sowe compared normal and gifted students? data, too. Thus, it has been applied on 30gifted, eight-year-old students in Beyazıt Primary School.In the data analyses, for the reliability studies test-retest reIiabilitycoefficients, content validity coefficients and standard deviation have been identified.In the validity studies, content validity, construct validity and criterion validityprocedures have been carried out. Moreover, in the analysis of the data concerningdemographic features, Anova and Posht-Hoct, and for the pre norm study Skewnessand Kurtosis Methods have been used. The results have been evaluated by theSPSS Social Sciences Statistical Program.The results of the research reveal that Cognitive Assessment System (CAS)is a reliable and valid means. The pre-norm obtained with CAS also indicates asimilarity with the American samples.