Avrupa birliği'ne uyum sürecinde ulusal kimlik olgusu ve ulusal kimliğin televizyon haberlerinde sunumu
The concept of national identity in the process of entegration to european union and the represantation of national identity on the television news
  1. Tez No: 214113
  2. Yazar: YUSUF YURDİGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, Ulusal Kimlik, Türk Kimligi, Avrupa Birligi, Televizyon, Haber, Identity, National Identity, Turkish National Identity, European Union, Television, News
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 359
Özet
Çalısmanın merkezinde ulusal kimlik kavramı ve Avrupa Birligi çerçevesinde irdelenen ulusal Türk kimligi ve ulusal kimligin televizyon haberlerinde sunum biçimi yer almaktadır. Kimlik kavramı, ulusal kimlik kavramı, ulusal Türk kimliginin olusum süreci ve Avrupa Birligi'ne uyum sürecinde ulusal kimlik olgusunun tartısıldıgı çalısmanın birinci ve ikinci bölümü, kuramsal çerçevenin belirlenmesine yönelik olarak literatür taraması yöntemiyle hazırlanmıstır. Çalısmanın üçüncü bölümünü olusturan ulusal kimligin televizyon haberlerinde sunumu konusu; haberin anlatı yapısına yönelik ulusal kimlik söylemi, ulusal kimligin haber olma niteligi, haber sunum biçimleri ve sunum biçimlerine yönelik olarak gelistirilen kuramlar ve haber kaynagı olarak ulusal nitelikli kurumlar ve semboller gibi konu baslıkları çerçevesinde tartısılmıs, konu hakkında anlatı bilim yöntemi ve görüsme metodundan faydalanılmıstır.
Özet (Çeviri)
In the center of this study lies the concept of national identity, the Turkish national identity in the frame of European Union and the presentation of it in the television news. The concept of identity, the concept of national identity, the process of Turkish national identity is discussed in the first and the second chapters of the study using analyzing of forthcoming literature. The presentation of national identity in television news as the main subject of third chapter is discussed in the frame of the forms of news presenting, the theories about the presenting forms and national theories as news resource and the symbols. Narrative Theory and the interviews are used as the method of the study.