Fırtına deresi havzasının uygulamalı jeomorfoloji etüdü
Applied geomorphologic research of Fırtına river
- Tez No: 214211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Uygulamalı jeomorfoloji, kütle hareketi, sel ve taşkın, çığ, CBS, Fırtına Deresi vadisi, applied geomorphology, mass movement, flood, avalanche, GIS, Fırtına River Valley
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmamız, Karadeniz Bölgesinin kuzeybatısında yer alan ve 1177 km² alankaplayan Fırtına Deresi Havzasının Uygulamalı Jeomorfoloji özelliklerinikapsamaktadır.Çalışma sahası deniz kıyısından itibaren hemen 3900 metrelere çıkanyükseltisi ile oldukça arızalı bir topografyaya sahiptir. Yüzey şekillerininçeşitliliğinde akarsuların aşındırma ve biriktirme faaliyetlerinin önemli etkinliğiolmuştur. Pleistosende buzullaşmaya maruz kaldığından dolayı, buzul morfolojsineait aşınım birikim şekillerine, zirvelerden itibaren, 2100 metre seviyelerine kadarrastlamak mümkündür. Yağış etkinliğinin de kontrolünde, çok yoğun bitki örtüsü ilekaplı çalışma alanı, bitki çeşitliliği bakımından da Türkiye'nin en zenginalanlarından birini oluşturur.Bu araştırma arazi gözlemleri ve büro çalışmaları ile desteklenmiş, harita veanaliz çalışmalarında CBS yazılımlarından Arc Map 8,3 ve uzaktan algılamayazılımlarından Erdas İmage 8,6 kullanılmıştır.Tez çalışmasının sonuçları, bölgede meydana gelen, sıklık ve şiddetözellikleri her geçen gün artarak devam eden afet türlerinin, oluşumlarında doğrudanveya dolaylı olarak sahanın jeomorfolojik özelliklerinin etkili olduğu ancak arazipotansiyeline uygun olmayan arazi kullanım türlerinin tercih edilmesin buproblemler için tetikleyici yada sıklık ve şiddet özelliklerini yönlendirici roloynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Our Study presents applied geomorphologic features of Fırtına River Basinwhich is located at the northeastern margin of the Black Sea Region and area of 1177km².The study area has a highly faulty topography with the altitude up to 3900meter from the seaside. Since it was exposed to glaciation in Pleistocene, it ispossible to meet the formation of abrasion-sedimentation up to 2100 meters. Thearea, which has an intensive precipitation and which is covered by a very densevegetation, forms the richest area in Turkey in point of the variety of vegetation.This research was supported by the field observation and the office studies. Itwas used that Arc Map 8.3 as GIS software and Erdas Imagine 8.6. as RS softwarefor maps and spatial analysis.According to the results of this study, the naturel disasters which areoriginated by direct or indirect role of geomorphological features of Fırtına Riverbasin occur while its frequence and severity features show increas day and day.Land use features of study area trigger or determinet of frequence and severityfeatures for floods, flashfloods, avalange and mass movement in Fırtına River basin.