İlköğretim okullarında istenmeyen davranışların düzeltilmesinde ödül ve cezanın öğrenci davranışları üzerindeki etkisi
The effect of reward and punishment in the correction of students unwanted behaviours in elementary schools
- Tez No: 214257
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İstenmeyen Davranış, Ödül, CezaAralık, 2007Hüseyin ARSLAN, Unwanted behaviours, reward, punishmentDecember, 2007Hüseyin ARSLAN
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İstenmeyen davranışlar her sınıf ve okul ortamında görülür. Her öğretmen girdiği sınıfta az ya da çok bu türden davranışlarla karşılaşır. Sınıf yönetimi açısından öğretmenlerin bu davranışları bilmesi ve bu davranışlarla başa çıkacak yöntemleri geliştirmesi gerekir. Öğretmenlerin kullandıkları yöntemler öğrencilerin istenmeyen davranışlarını istenilen hale getiren yöntemler olmalıdır. Ödül ve ceza istenmeyen davranışların düzeltilmesinde kullanılan etkili bir yöntemdir.Bu araştırma istenmeyen davranışların düzeltilmesinde kullanılan ödül ve ceza yönteminin öğrenci davranışları üzerindeki etkisine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın evrenini, 2006 ? 2007 Eğitim ? Öğretim yılında, İstanbul ilindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, İstanbul ilinde bulunan Pendik, Kartal Tuzla ilçelerinde görev yapan 250 öğretmen oluşturmaktadır.Anketin ilk bölümünde ankete katılanların kişisel bilgilerinden oluşan 8 soruluk kişisel bilgiler formu, ikinci bölümde ise istenmeyen davranışların düzeltilmesinde ödül ve cezanın öğrenci davranışları üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik toplam 47 soru bulunmaktadır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin istenmeyen davranışların düzeltilmesinde ödül ve ceza kullanmayı öğrenci davranışlarının düzeltilmesinde etkili buldukları görülmüştür. Bunun yanında öğretmenlerin ödül kullanmayı cezaya göre daha etkili buldukları görülmektedir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unwanted behaviours are seen in every class and school environment.Every teacher faces with more or less such an action.Teachers must know these bahaviours and techniques to manage class succesfully methods used by teacherd must be ones which change wanted behaviours into wanted ones.Reward and punishment are effective methods used in the correction of behaviours.This survey is done to determine the thoughts of teachers abaut the use of reward and punishment in the correction of unwanted behaviours .This paper is based on the teachers in elementary schools in İstanbul through 2006-2007 academic years.The survey?s example group is taken from the provinces Pendik,Kartal,Tuzla including 250 teachers in İstanbul.In the first section of the survey there is a personel knowledge port which includes 8 questions, in the secand part there are questions to determine the influence of reward and punishment in the correction of unwanted behaviours.The SPSS programme is used to evaluate the survey results applied to the subjects.The results are put into table and interpreted.According to the results of the survey teachers find reward and punishment usage is an effective way for the correction of unwanted behaviours.Moreover teachers find using reward is more effective than using punishment .According to the findings suggestions are developed.