İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sınıf öğretmenlerinde gözlemledikleri istenmeyen davranışlar
The misbehaviours of primary school teachers that the fifth grade students at primary school observe
  1. Tez No: 257038
  2. Yazar: YASEMİN BURSALI BÜYÜKKİBAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN BURGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: The misbehaviors of teachers, the misbehavior, primary education
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin göstermiş olduğu istenmeyen davranışların, 5.sınıf öğrenci görüşleri alınarak belirlenmesi amaçlanmıştır.Tarama modeline dayalı olarak yürütülen araştırmanın evrenini 2008-2009 öğretim yılında Ankara ili, Altındağ ilçesinde bulunan 61 resmi ilköğretim okulunda okumakta olan 6000 dolayında 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 363 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde; aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve faktör analizi kullanılmıştır.Araştırma bulguları şöyle özetlenebilir:1. Yirmi bir tane davranışın aritmetik ortalaması hiçbir zaman aralığına denk düşmektedir.2. ?Çok yüksek sesle konuşması? ve ?Eğitim araçlarından (bilgisayar, tepegöz, teyp, harita ve resim gibi) herhangi birini kullanmadan ders işlemesi? davranışlarının aritmetik ortalaması ara sıra aralığına denk düşmektedir.3. Öğretmenlerin en az yaptğı istenmeyen davranışlar ?Öğrenciye adıyla hitap etmemesi?, ?Sınıfta hep aynı yerde durması?, ?Sınıfta etkinlikler yaparken sınıfta dolaşarak yapılanları izlememesi? ve ?Sınavlardaki, sınıf-içi etkinliklerdeki ya da ödevlerimizdeki eksikliklerimizi ve yanlışlarımızı anlamamızı sağlamaması? dır.4. Araştırma bulgularına göre erkek öğrenciler, kız öğrencilere göre öğretmenlerinin daha fazla istenmeyen davranış gösterdiklerini ortaya koymaktadır.5. Bayan öğretmenlerle erkek öğretmenlerin istenmeyen davranışları gösterme düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Anahtar Sözcüklerİstenmeyen öğretmen davranışları, istenmeyen davranış, ilköğretim
Özet (Çeviri)
İn this research, it is aimed that misbehaviours of primary school teachers are identified with the delivery of fifth grade students` opinions.Total field under survey carried based on scanning model constitutes 6000 fifth grade students who study in 74 official primary schools at Altındağ town of Ankara at 2008-2009. As a means for data-collecting, the questionnaire prepared by researcher is used. For analysis of the data, arithmetic average, standard deviation, t- test and factor analysis are applied.Research diagnosis is summarized in this way:1. Arithmetic average of 21 behaviour items corresponds to the range of never.2. Arithmetic average of ?speaking too loudly? and ?presenting the lesson without using such aids as computer, overhead projector, tape recorder, map and picture? corresponds to the range of sometimes.3. The situations in which the teachers misbehave the least are that they do not call the students with their names, they usually stand in the same place, they do not monitor the students` progress when the students are on task during the activity, they do not give feedback to the students for the exam results, homeworks or the activities done in the classroom so that the students do not realize their mistakes.4. Research diagnosis reveals that male students rather than female students state their teachers exhibit misbehaviors too much.5. According to the students` opinions, it is not statically detected a meaningful distinction between the ratio based on both female teachers and male teachers who exhibit misbehaviors.