The effect of conflict resolution training on students' conflict management strategies with their friends and nonfriends
Anlaşmazlık çözümü eğitiminin öğrencilerin arkadaşlarıyla ve arkadaş olmadıkları kişilerle kullandıkları anlaşmazlık çözümü stratejileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 214436
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHSİN KARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Conflict resolution, Conflict, Peace education, Conflict and friendship, Conflict and language teaching
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma anlaşmazlık çözümü eğitiminin, öğrencilerin arkadaşlarıyla ve arkadaş olmadıkları kişilerle kullandıkları anlaşmazlık çözümü stratejileri üzerindeki etkisini araştırmıştır. İkinci olarak, verilen eğitimin strateji kullanımında cinsiyetler arasında bir farklılığa yol açıp açmadığı çalışılmıştır. 67 sekizinci sınıf ilköğretim öğrencisi bu çalışmaya katılmıştır. Eğitim alan deney grubu 35 öğrenciden oluşmaktadır (14 kız, 21 erkek). Kontrol grubunda ise 32 öğrenci vardır (17 kız, 15 erkek). Bulgular öntest, sontest ve mülakat çalışması ile elde edilmiştir. Öntest ve sontestleri analiz etmek için Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (10.0) kullanılmıştır. Mülakatlar ise tanımlayıcı kategorilerle analiz edilmiştir. Bulgular, anlaşmazlık çözümü eğitiminin öğrencilerin kullandığı yıkıcı stratejileri yapıcı hale getirmekte etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, eğitimle ilgili olarak cinsiyetler arasında stratejilerin kullanımında ?Karara Varamama? Anlaşmazlığı dışında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Bu sonuçlar baz alınarak, bu tip anlaşmazlık çözümü programlarının Türkiye'de de zihnen sağlıklı çocuklar yetiştirmek ve barış içinde yaşamak için İngilizce dersi gibi çeşitli derslere entegre edilerek müfredata konulması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of conflict resolution training on the students? usage of conflict resolution strategies with their friends and nonfriends. As a secondary focus, it examined whether the training would make any difference between genders in the use of the strategies. 67 eight grade middle school students participated in the study. The experimental group that received the treatment consisted of 35 students (14 girls, 21 boys). There were 32 students ( 17 girls, 15 boys) in the control group. The data were collected by pre-test, post-test and interview. In order to analyse the pre-tests and post-tests, SPSS ( Statistical Package for Social Sciences) for Windows 10.0 program was used. The interviews were analysed descriptively. The findings revealed that the conflict resolution training is effective in changing the destructive strategies used by the students into constructive ones. Besides, there was no statistically significant difference between genders in the use of the strategies with respect to training except for ? Unable to Make a Decision? conflict. Based on these findings it is concluded that in order to grow up mentally healthy children and live in peace such conflict resolution programs should be put into the curriculum by integrating them into academic courses such as English in Turkey, as well.